U Novom Sadu u porastu broj beba narkomana!

Skoro svakog meseca u novosadskom porodilištu "Betanija" na svet dolaze bebe koje odmah po rođenju završe na terapiji odvikavanja od droge

  • 0

Skoro svakog meseca u novosadskom porodilištu "Betanija" na svet dolaze bebe koje odmah po rođenju završe na terapiji odvikavanja od droge!

Broj novorođenčadi sa znakovima narkomanske krize je u porastu, upozoravaju s Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, i kažu da majke narkomanke svoju tek rođenu decu ili ostavljaju svojim roditeljima ili ih daju na usvajanje, dok samo pojedine odlaze na lečenje.

Svake godine u "Betaniji" medicinsko osoblje registruje desetak porođaja narkomanki, ali se veruje da je stvaran broj daleko veći.

"Majke koje su lečeni ili nelečeni zavisnici često kriju podatke o uzimanju nedozvoljenih supstanci ili preporučenih lekova u cilju lečenja zavisnosti, te se tačan podatak o broju dece rođene od majki zavisnika i ne zna", objašnjava načelnica neonatologije u "Betaniji" dr Ljiljana Dobrić.

- Lekari često tek nakon porođaja, i to na osnovu znakova apstinencijske krize bebe, koja je vidljiva po teškim grčevima, neprestanom plaču i preznojavanju, shvate da pred sobom imaju bebu zavisnika - dodaje ona.

Kada se rodi dete majke koja je pod terapijom metadonom ili je još uvek heroinski zavisnik, novorođenče pokazuje znake apstinencijalne krize, poremećene termoregulacije i metabolizma šećera, kao i izmenjeno disanje.

- Kod novorođenčadi koja pokazuju znake narkomanske krize učestalo se rade ultrazvuk glave i neurološki pregledi, čak i nakon otpusta iz bolnice - objašnjava dr Dobrić.

Da je broj trudnica koje koriste psihoaktivne supstance u porastu potvrđuje i v. d. upravnika "Betanije" dr Dragan Budakov.

- Koliko je teška klinička slika bebe koju je rodila narkomanka zavisi od njenog 'staža', kao i od toga da li je započela lečenje. Teže slučajeve upućujemo odmah na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, zbog potrebe za dužim lečenjem i daljim ispitivanjem - kaže dr Budakov.

(I. M. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA