MMF predlaže optimizaciju zaposlenih u javnom sektoru: Negde otpuštanja, a negde dodatna zapošljavanja (FOTO)

- Osnovi cilj je da se obezbedi da državna preduzeća prestanu da budu izvor fiskalnog rizika u narednom periodu - rekao je šef misije MMF-a

  • 2

Šef misije MMF-a Džejms Ruf rekao je danas da se glavni uslov da Bord direktora ove institucije odobri sedmu reviziju, odnosi na sistem plata u javnom sektoru, gde je, zbog izbora, bilo kašnjenja prilikom usvajanja zakona.

Vujović: Smanjili smo troškove zbog zaduživanja četiri puta (FOTO)

ŠEF MISIJE MMF-a: Ekonomska situacija dramatično bolja, predviđa dalji rast (FOTO)

- Potrebno je da se ostvari napredak u usvajanju zakona, što je i deo reforme državne uprave - objasnio je Ruf na kraju boravka Misije u Beogradu.

Govoreći o najvećim problemima državnih preduzeća u Srbiji, on ukazuje na nedostatak korporativnog upravljanja i rukovođenja.

Ruf je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da su primer za to problemi koji su početkom godine nastali u proizvodnji struje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je istakao da se najbolja rešenja razlikuju od preduzeća do preduzeća, a za neke je dobra mogućnost privatizacija ili uključivanje strateškog partnera.

- Osnovi cilj je da se obezbedi da državna preduzeća prestanu da budu izvor fiskalnog rizika u narednom periodu - rekao je šef misije MMF-a.

Ruf je istakao da je u državnoj upravi efikasnost najvažnija, te podsetio da su u programu prvobitno bila definisana veća smanjenja broja zaposlenih, ali da je dobar fiskalni rezultat omogućio da se ne mora ići u tako drastična smanjenja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Konstatuje da su ostvareni dobri rezultati u smanjenju zaposlenih u javnom sektoru, ali da je potrebno da se radi i optimizacija i raspodela resursa.

To podrazumeva u nekim mestima manji broj zaposlenih, a u nekim, veći broj, rekao je on.

- Primera radi, moguće je da je potrebno više zdravstvenih radnika uz smanjenje nemedicinskog osoblja. Potrebna je racionalizacija mreža škola, manji broj nastavnika i profesora, ali više nastavnika u oblastima koje su važne u modernoj ekonomiji, za Srbiju u njenom približavanju EU - rekao je Ruf i naglasio da je MMF-u potrebno da vidi brži napredak nego što je ostvaren do sada.

- Neke mere oko kojih smo se dogovorili za naredne nedelje i mesece, idu u pravcu rada na tim teškim i dubokim reformama - kazao je šef misije MMF-a.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iz naroda

    6. jul 2017 | 10:27

    Ne predlaze, nego direktno naredjuje! A mi cemo da igramo kako oni sviraju, okupirana zemlja...

  • BOZA ZEMUNAC

    6. jul 2017 | 10:35

    Optimizacija ? Neka nova reč ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA