≫ 

Šta uopšte radi Centar za socijalni rad: Kolike plate primaju radnici i šta se dešavalo pre krvavog ubistva u Beogradu (FOTO)

Kako nezvanično saznajemo, u zgradi, postoji, ali tehničko obezbeđenje, koje nema oružje, odnosno čije je zaduženje, prema zakonu, obezbeđenje lica i imovine koje se obavlja tehničkim sredstvima, dakle ne postoji čovek koji čuva ustanove

  • 11

Povodom tragedije u kojoj je stradala Olga Lovrić oglasili su se iz Gradskog Centra za socijalni rad gde su za "Telegraf" rekli da je sud naložio privremenu meru da troje maloletne dece, među kojima je i dete nad kojim je otac Milan Lovrić vršio nasilje, a povereno je majci na brigu i staranje, održavaju lične odnose sa ocem u kontrolisanim uslovima (u prisustvu stručnog radnika) u prostorijama centra za socijalni rad. Oni navode da je poslednje viđenje, kao i sva prethodna "proteklo u najboljem redu i bez ikakvih incidenata u skladu sa privremenom merom suda".

Monstrum Milan najavio krvavi pir: Godinama je pretio Olgi da će im deca ostati siročići

Na spratu gde su živeli ubica, njegova žena i 3 sina širi se nesnosan smrad: Bili smo tamo i u auto-školi u kojoj je radio (FOTO) (VIDEO)

Sudeći po Lovrićevom ponašanju, nije bilo naznaka da bi nešto loše mogao da uradi, ali kako kontrolisani uslovi zahtevaju "jače" obezbeđenje, a ono je izostalo, nije imao ko da reaguje.

Kako nezvanično saznajemo, u zgradi postoji samo tehničko obezbeđenje, koje podrazumeva tehnička sredstva i uređaje - to su, prevedeno, kamere i tehnički nadzor. Dakle nijedan jedini čovek!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zašto onda Centar za socijalni rad nema fizičko obezbeđenje kada u gradskoj upravi kao osnivaču Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu tvrde da, preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda, redovno i bez kašnjenja, obezbeđuje materijalna sredstva za nesmetano funkcionisanje ove ustanove, uključujući i sredstva za fizičko obezbeđenje objekata na svih 17 gradskih opština gde se nalaze Odeljenja Gradskog centra?

- Ističemo da Gradski centar za socijalni rad ovu uslugu nabavlja samostalno kao naručilac u postupku javne nabavke, a Grad Beograd samo obezbeđuje potrebna sredstva za te namene i to u skladu sa zahtevom i u odnosu na iskazane potrebe centra.

- Sekretarijat, u kontinuitetu i bez kašnjenja, naročito poslednje tri godine, redovno izmiruje sva trebovanja Gradskog centra za socijalni rad koja se odnose na finansiranje usluge fizičkog obezbeđenja objekata - kažu u Sekretarijatu za informisanje Grada Beograda.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ubijena Olga 7 godina u proceduri "zaštite" od nasilja

U Centru za socijalni rad napominju da se porodica tragično preminule nalazi na evidenciji GCSR Odeljenja Novi Beograd od 2010. godine u postupku zaštite od nasilja u porodici i vršenja roditeljskog prava u odnosu na troje maloletne dece.

- U navedenim postupcima stručni radnici su u kontinuitetu preduzimali mere i pokretali postupke u skladu sa svojim ovlašćenjima i u saradnji sa drugim relevantnim institucijama (policija, tužilaštvo, sud). Otac dece L.M. od 2010. Godine imao je uslovnu osudu u trajanju od tri godine zbog nasilja u porodici (prema supruzi) - navode u centru.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U ovoj ustanovi su, kako ističu, 2015. godine pokrenuli postupak kod suda za izricanje mera za zaštitu od nasilja u porodici i koje su bile na snazi do kraja marta 2017. godine.

- Zbog nasilnog ponašanja prema maloletnom detetu, 2015. godine pokrenut je krivični postupak kada mu je određena kazna zatvora od dve godine. Kazna zatvora određena je do juna 2017. godine, ali je izašao dva meseca ranije - kažu u GCSR.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Stručni nadzor nad radom Odeljenja Novi Beograd

Jedna od nadležnosti Centra za socijalni rad je viđenje u kontrolisanim uslovima kao način na koji se obezbeđuje kontakt deteta i roditelja u situacijama zabrinutosti za spokojstvo i bezbednost, odnosno emocionalno ili fizičko zdravlje deteta.

U ovoj gradskoj ustanovi se pozivaju na član 61. Porodičnog zakona koji reguliše lične odnose deteta sa roditeljom sa kojim ne živi. Tamo stoji da:

(1) Dete ima pravo da održava lične odnose sa roditeljem sa kojim ne živi.

(2) Pravo deteta da održava lične odnose sa roditeljem sa kojim ne živi može biti ograničeno samo sudskom odlukom kada je to u najboljem interesu deteta.

(3) Sud može doneti odluku o ograničavanju prava deteta da održava lične odnose sa roditeljem sa kojim ne živi ako postoje razlozi da se taj roditelj potpuno ili delimično liši roditeljskog prava ili u slučaju nasilja u porodici.

(4) Dete koje je navršilo 15. godinu života i koje je sposobno za rasuđivanje može odlučiti o održavanju ličnih odnosa sa roditeljem sa kojim ne živi.

(5) Dete ima pravo da održava lične odnose i sa srodnicima i drugim licima sa kojima ga vezuje posebna bliskost ako ovo pravo nije ograničeno sudskom odlukom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ako se povedemo istim ovi zakonom, onda ostaje nejasno zašto niko nije prepoznao da Milana Lovrića treba ograničiti sudskom odlukom da viđa suprugu i decu kada u Gradskom centru imaju i voditelje slučaja i supervizore kojima je to posao?

GCSR trenutno preduzima mere iz svoje nadležnosti oko zbrinjavanja maloletne dece tragično nastradale Olge Lovrić, a u toku je nadzor nad stručnim radom Odeljenja Novi Beograd u ovom konkretnom predmetu od strane nadležnog ministarstva.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Centar obavlja sledeće poslove:

- sprovodi postupak posredovanja – medijacije u porodičnim odnosima (mirenje i nagodba)

- dostavlja nalaz i stručno mišljenje, na zahtev suda, u parnicama u kojima se odlučuje o zaštiti prava deteta ili o vršenju, odnosno lišenju roditeljskog prava

- dostavlja, na zahtev suda, mišljenje o svrsishodnosti mere zaštite od nasilja u porodici koju je tražio drugi ovlašćeni tužilac

- pruža pomoć u pribavljanju potrebnih dokaza sudu pred kojim se vodi postupak u sporu za zaštitu od nasilja u porodici

- sprovodi postupak procene opšte podobnosti hranitelja, usvojitelja i staratelja

- vrši popis i procenu imovine lica pod starateljstvom

- sarađuje sa javnim tužiocem, odnosno sudijom za maloletnike u izboru i primeni vaspitnih naloga

- sprovodi medijaciju između maloletnog učinioca i žrtve krivičnog dela

- podnosi izveštaj o ispunjenju vaspitnog naloga javnom tužiocu, odnosno sudiji za maloletnike

- prisustvuje, po odobrenju suda, radnjama u pripremnom postupku protiv maloletnog učinioca krivičnog dela (saslušanje maloletnog učinioca krivičnog dela, saslušanje drugih lica), stavlja predloge i upućuje pitanja licima koja se saslušavaju

- dostavlja mišljenje sudu pred kojim se vodi krivični postupak protiv maloletnika u pogledu činjenica koje se odnose na uzrast maloletnika, činjenica potrebnih za ocenu njegove zrelosti, ispituje sredinu u kojoj i prilike pod kojima maloletnik živi i druge okolnosti koje se tiču njegove ličnosti i ponašanja

- prisustvuje sednici veća za maloletnike i glavnom pretresu u krivičnom postupku protiv maloletnog učinioca krivičnog dela

- obaveštava sud nadležan za izvršenje zavodske vaspitne mere i organ unutrašnjih poslova kada izvršenje mere ne može da započne ili da se nastavi zbog odbijanja ili bekstva maloletnika

- stara se o izvršenju vaspitnih mera posebnih obaveza

- proverava izvršenje vaspitne mere pojačanog nadzora od strane roditelja, usvojitelja ili staratelja i ukazuje im pomoć u izvršenju mere

- proverava izvršenje vaspitne mere pojačanog nadzora u drugoj porodici i ukazuje pomoć porodici u koju je maloletnik smešten

- sprovodi vaspitnu meru pojačanog nadzora od strane organa starateljstva tako što se brine o školovanju maloletnika, njegovom zaposlenju, odvajanju iz sredine koja na njega štetno utiče, potrebnom lečenju i sređivanju prilika u kojima živi

- stara se o izvršenju vaspitne mere pojačanog nadzora uz obavezu dnevnog boravaka u ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje maloletnika

- dostavlja sudu i javnom tužiocu za maloletnike izveštaj o toku izvršenja vaspitnih mera o čijem se izvršenju stara

- predlaže sudu donošenje odluke o troškovima izvršenja vaspitnih mera

- obavlja druge poslove utvrđene zakonom

- Centar u vršenju javnih ovlašćenja pruža usluge socijalnog rada i pokreće sudske postupke kada je zakonom na to ovlašćen.

Plate u Gradskom centru za socijalni rad:

Direktor 98,837.85

Pomoćnik direktora 83,035.07

Sekretar 54,426.13

Rukovodilac odeljenja (1) 66,924.93

Rukovodilac odeljenja (2) 66,387.08

Rukovodilac službe 55,066.44

Supervizor 54,554.19

Voditelj slučaja 49,559.80

Administartivni radnik 27,379.55

(Izvor: Informator o radu Gradskog centra za socijalni rad)

Daljinac baner

(S.Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA