Važno upozorenje za zaposlene trudnice: Vodite računa da vam ne smanje platu dok ste na porodiljskom

Isplate za vreme porodiljskog odsustva država je kompenzovala poslodavcima, ali se kasnije ta obaveza vratila na njih nakon što je vlast usvojila Rezoliciju o pravu na kompenzaciju za vreme porodiljskog odsustva

  • 4

Srpski zakon predviđa naknadu za žene u vreme porodiljskog odsustva u iznosu od 12 prosečnih plata pre odlaska na porođaj. Naknada se plaća iz državnog budžeta, ali postupak kojim se utvrđuje pravo na naknadu za vreme porodiljskog odsustva određuje lokalna samouprava. U advokatskoj kancelariji "Samardžić, Oreški i Grbović" upozoravaju poslodavce, ali i zaposlene trudnice na šta da paze.

Zašto trudnicama u Srbiji daju otkaze? Država ih plaća, ne koštaju ništa poslodavce!

Srpske trudnice imaju 13 meseci porodiljsko (10 više od američkih), ali i dalje stoji taj čudan razlog nerađanja

Sve je počelo zbog toga što su neki poslodavci pokušali da izmanipulišu sistem neopravdanim podizanjem plata svojim zaposlenim trudnicama, čime su pokušali da utiču i na prosečnu naknadu. Srpske vlasti su brzo shvatile njihovu nameru i sprovele nadzor nad takvim povišicama.

Isplate za vreme porodiljskog odsustva država je kompenzovala poslodavcima, ali se kasnije ta obaveza vratila na njih nakon što je vlast usvojila Rezoliciju o pravu na kompenzaciju za vreme porodiljskog odsustva.

Zbog toga što kompenzacija od države kasni, često se dešava da poslodavci postanu svesni da su iznosi koje su isplaćivali manji i da uplaćeni novac više ne mogu da vrate.

Foto - Ilutstracija: Profimedia, Wavebreak Foto - Ilutstracija: Profimedia, Wavebreak

S obzirom na to da nije neobično da trudnice rade do samog porođaja i da se desi da dobiju legitimnu povišicu za to vreme, administracija je ne prihvata, čime se značajno smanjuje naknada budućim majkama i nanosi šteta poslodavcima koji su već platili te naknade.

Kada u upravi ne prihvate povišicu, postoji mogućnost žalbe i tužbe pred Upravnim sudom kao poslednja mera. Međutim, ovi potupici umeju da budu spori i da traju duže od godinu, dve.

Takođe, dosadašnja praksa kako Ministarstva za rad, tako i Upravnog suda, pokazuje da originalne odluke uglavnom budu potvrđene.

Stoga je vrlo važno da u aneksu Ugovora o radu budu navedeni detaljni razlozi za povećanje plata i da oni imaju veze sa većom odgovornošću i više obaveza zapsolenog.

Što je bolje objašnjen razlog povišice, veće su šanse da će biti prihvaćena od države, savetuju u advokatskoj kancelariji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa stankovic

    10. jul 2017 | 19:00

    da li je to borba za natalitet.domaci strani poslodavci sve je to ista bagra .zasto trudnice moraju da vode racuna kad imamo zakon.sta radi inspekcija -svira flautu-dobije neki evro od poslodavca i pravi se luda dajte radnicima redovnu platu 700 evra najmanje pa da vidite kako se stancuju deca-danas iste prave samo oni koji imaju pare i pijane budale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA