Carinici pretresli automobil na granici, kad su našli ove dve drevne knjige, morali su da se prekrste: To su bili sveti spisi (FOTO)

Zbog specifičnosti slučaja, autentičnost i vrednost knjiga biće utvrđena tek nakon stručne ekspertize

  • 3

Carinici su rano jutros na prelazu Horgoš sprečili krijumčarenje dva jevanđelja iz 17. i 18. veka, saopštila je Uprava carine.

Na crnogorskoj granici masovno padaju zbog droge: Sprečeno unošenje ogromne količine skanka u Srbiju

Krijumčarenje je sprečeno oko dva časa posle ponoći, u saradnji sa graničnom policijom, tokom izlazne kontrole na graničnom prelazu Horgoš.

Vredno kulturno blago pokušao je da prokrijumčari 47-godišnji grčki državljanin, koji kao kuvar radi u Beču, gde se i uputio.

Putnik se nalazio u autobusu koji je iz Bugarske prevozio putnike ka prestonici Austrije i u susretu sa carinicima na prelazu Horgoš niko od putnika i osoblja autobusa nije ništa prijavio carinskoj kontroli.

Carinici su, međutim, tokom detaljne kontrole prtljaga, u torbi tog putnika pronašli dve knjige jevanđelja i to iz 1671. godine i iz 1780. godine.

Foto: Tanjug/Uprava Carina Foto: Tanjug/Uprava Carina

Putnik je izjavio da je knjige poneo u Beč gde inače radi i da nije znao da treba da ih prijavi pri ulasku u Srbiju kako bi uopšte mogao da ih iznese.

Foto: Tanjug/Uprava Carina Foto: Tanjug/Uprava Carina

Važno je napomenuti da u slučajevima kada putnici sa sobom nose umetnička dela ili dela od kulturnog značaja, za to moraju posedovati adekvatnu dozvolu izdatu od nadležnog organa zemlje iz koje se delo iznosi.

Foto: Tanjug/Uprava Carina Foto: Tanjug/Uprava Carina

Zbog specifičnosti slučaja, autentičnost i vrednost knjiga biće utvrđena tek nakon stručne ekspertize.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    10. jul 2017 | 14:57

    Toliku drogu prenose svakog dana a uzeli coveku dve knjige

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA