≫ 

Strava i užas u porti Crkve Svetog Nikole: Polomljeno više od 30 pravoslavnih grobova (FOTO)

U ovom selu Makedonci i Albanci žive jedni pored drugih, ali se ne druže, niti kontaktiraju

  • 3

Žitelji sela Ljuboten na Skopskoj Crnoj Gori sinoć su zanemeli od šoka kada su u porti seoske Crkve Sv. Nikola, koja je pod zaštitom Ministarstva kulture kao kulturno nasleđe, ugledali polomljeno preko 30 pravoslavnih grobova.

Tajne podzemne baze Titove Jugoslavije: Svi avioni tadašnje JNA mogli su tu da stanu, a sada je destinacija za džeparenje (FOTO)

Policija je izvršila uviđaj i napravila zapisnik, ali se još ne zna ko je počinio ovaj grozomoran čin, koji će sigurno uticati na međunacionalne i međuverske odnose u ovom delu Skopske Crne Gore.

Printskin: TV Sitel Printskin: TV Sitel

Selo Ljuboten, nadomak Skoplja, makedonskoj javnosti postalo je poznato za vreme vojnog konflikta između makedonskih bezbednosnih snaga i albanske paravojske 2001. godine.

Printskin: TV Sitel Printskin: TV Sitel

Tada je, 10. avgusta, kod mesta Ljubotenski Bačila poginulo osam pripadnika makedonske vojske. Dva dana kasnije usledila je akcija makedonskih bezbednosnih snaga protiv pripadnika albanske paravojne Oslobodilačke nacionalne armije, kada je poginulo deset civila Albanaca. Zbog tih događaja, Haški tribunal je na 12 godina zatvora osudio Johana Tarčulovskog, šefa obezbeđenja tadašnjeg predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog zbog “kršenje zakona i običaja ratovanja”.

Printskin: TV Sitel Printskin: TV Sitel

Od tada Makedonci i Albanci, bez većih incidenata, u selu žive jedni pored drugih, ali se ne druže, niti kontaktiraju. Ipak, Makedonci strahuju da u bliskoj budućnosti selo može postati samo Albansko, jer su Makedonci nakon konflika 2001. godine počeli masovno da napuštaju selo. Od 200 Makedonaca, sada ih je u selu ostalo 50-tak, nasuprot 3.000 Albanaca, koji su Ljuboten počeli da naseljavaju u 19. veku.

Printskin: TV Sitel Printskin: TV Sitel

I u prošlosti se nisu baš mnogo družili, ali su, kada je bilo potrebe, jedni drugima pomagali. Postojao nekakav suživot. Danas toga više nema. Makedonci uče u obližnjem selu Ljubanci, a Albanci u osnovnoj školi u Ljubotenu. Deca nikada nisu učila zajedno, a imaju i zasebne ambulante. Da bi iz sela sa Skopske Crne Gore sišli u grad, Makedonci koriste put preko sela Ljubanci, pa odatle idu u Skoplje, a Albanci idu preko Ljubotenskog Puta koji vodi do naselja Butel, i tako stižu u grad.

Printskin: TV Sitel Printskin: TV Sitel

Daljinac baner

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    11. jul 2017 | 12:39

    Iskren da budem žao mi je makedonaca.

  • Cika Velja

    11. jul 2017 | 13:32

    Ovo se moze smatrati poslednjim cinom tihog etnickog ciscenja!?!? I da li ce mozda zbog ovog neko da odgovara??? Nece? Najgore je sto hoce,ali bez suda i pecata!!!

  • cccccccccccccc

    11. jul 2017 | 23:08

    jadni su oni kojima mrtvi smetaju. Nemali mesta nigde ni semenovog im semena seme za vjeki vjekova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA