Kovačević: Ostavka Šoškića unosi strah među strane investitore

Konsultant za strana ulaganja navodi da je inflacija vrlo izvesna, a da se predstavnici Evropske komisije pribojavaju za nezavisnost Narodne banke, kao i da će vrlo oštro reagovati ako zakon bude usvojen

  • 0

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović danas je u toku sednice o izmenama Zakona o Narodnoj banci obavestio poslanike da je guverner Dejan Šoškić podneo ostavku i da je parlamentu poslao pisano obaveštenje. Tim povodom, poslanici opozicije danas su u Skupštini Srbije ocenili da vladajuća koalicija usvaja izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) kako bi smenila guvernera i da se predloženim rešenjima umanjuje nezavisnost centralne banke. U raspravi u parlamentu, poslanici vladajuće koalicije odbacili su te navode i istakli da predložene izmene Zakona ne umanjuju samostalnost centralne banke.

Ipak, konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je danas da ostavka guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Dejana Šoškića može imati loš uticaj na kurs dinara, jer će biti unet strah među pojedine stane investitore.

"Ova događanja će biti veoma negativna, jer će kurs dinara verovatno još više pasti, jer će se neko od stranaca bojati nove

situacije", kazao je Kovačević agenciji Beta.

Kovačević se pribojava i inflacije, kao moguće posledicu ostavke guvernera, ali i odredaba predloga izmena zakona o Narodnoj banci

Srbije, a o kojem je danas počela rasprava u Skupštini Srbije.

"Bojim se da će neke od ideja o trošenju deviznih rezervi i olakom trošenju novca ostvariti predloženim izmenama zakona", kazao je Kovačević.

On je naveo da je izmenama Zakona o NBS predviđena mogućnost da guverner bude istovremeno i funkcioner političke stranke, što do sada nije bio slučaj.

"Iz toga prosto vidim (najavu) imenovanja Jorgovanke Tabaković i za guvernerku, uz ostanak u vrhu partije (Srpska napredna stranka)",

rekao je Kovačević.

Slična predviđanja izrazili su i zvaničnici Evropske komisije koji sa zabrintošću prate događaje vezane za usvajanje izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS). Oni su posebno ukazali na činjenicu da je i guverner Dejan Šoškić, podnoseći danas ostavku, naglasio da bi takav zakon ugrozio nezavisnost delovanja NBS.

Zvaničnici, koji su hteli da ostanu anonimni, rekli su agenciji Beta da su se u Briselu takođe smatra da je nacrt tog zakona takve prirode da bi doveo u pitanje samostalnost rada NBS. Oni su želeli da ukažu na činjenicu da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a da je nezavisnost institucija jedno od temeljnih načela u EU. Prema ovim zvaničnicima, Evropska komisija će, ako taj zakon bude usvojen u Skupštini Srbije, na to jasno i odlučno reagovati.

Guverner NBS Dejan Šoškić podneo je danas neopozivu ostavku na tu funkciju, a kao razlog naveo je predložene izmene i dopune Zakona o NBS koje, po njegovom mišljenju, bitno narušavaju nezavisnost centralne banke.

(Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA