Opozicija: Smena Šoškića je put ka povratku u devedesete. Vlast: NBS loše radila

Poslanik DS Borislav Stefanović izjavio je danas da izmenama Zakona o NBS nova vlast nastoji da partijski preuzme nezavisne institucije iz čega se vidi njihov dalji pravac delovanja

  • 0

Sporni predlog zakona o izmeni rada Narodne Banke Srbije zbog koje je Dejan Šoškić danas podneo neopozovu ostavku, samo je produbila jaz između vladajuće stranke i opozicije. Dok jedni tvrde da je otkaz guvernera iznuđen, drugi kažu da nije nezavisno obavljao svoj posao

Đurić: Cilj zakona je isključivo smena guvernera

Poslanik LDP Bojan Đurić izjavio je danas da će ta stranka glasati protiv izmena i dopununa Zakona o NBS i ocenio da nakon tih promena Srbija dolazi u tačku u kojoj joj preti najveća opasnost od povratka u devedesete godine. Đurić je, novinarima u Skupštini, rekao da kritika izmena Zakona o NBS, čiji je cilj samo smena rukovodstva NBS, ne sme da se svede na poređenje guvernera Dejana Šoškića i potencijalne kandidatkinje za to mesto Jorgovanke Tabaković, jer je suština problema mnogo dublja i nagoveštava potpunu promenu ekonomske i monetarne politike.

- Ovo je tačka u kojoj zemlji preti najveća opasnost od povratka u devedesete godine, a to znači razaranje sistema NBS, razaranje odgovorne monetarne politike, a onda i fiskalne i uvođenje politike trošenje deviznih rezervi i finansiranja sumnjivih političkih investicija - kazao je Đurić.

On je rekao da će Srbija za šest ili 12 meseci doći u situaciju iz 1992. ili 1993. godine i da će tada svi u parlamentiu "prati ruke" od zakona o NBS, pa ga čudi zašto SNS preuzima na sebe svu odgovornost za taj zakon.

- Ne mislimo da je to samo njihova ideja i mislimo da iza toga stoje druge stranke vladajuće kolacije, a pre svega G17 plus, odnosno URS - naglasio je Đurić.

Arsić: NBS nije ostvarila svoju primarnu funkciju

- Centralna banka nije ostvarila svoju primarnu funkciju, a to je održavanja finansijske stabilnosti na tržištu i kontrola finansijskih institucija - izjavio je danas poslanik SNS Veroljub Arsić u ime predlagača zakona, ističući da je to i osnovni razlog donošenja novog zakona o NBS.

- Predloženi zakon ni u jednom delu ne zadire u samostalnost NBS, niti u način donošenja odluka u centralnoj banci, ali samostalnost ne znači da oni koji donose pogrešne odluke ne odgovaraju nikome - rekao je Arsić obrazlažući u parlamentu predlog novog zakona.

Stefanović: Pravno nasilje nad NBS i Šoškićem

Poslanik DS Borislav Stefanović izjavio je danas da izmenama Zakona o NBS nova vlast nastoji da partijski preuzme nezavisne institucije iz čega se vidi njihov dalji pravac delovanja.

- Reč je o pravnom nasilju koje dugo nije viđeno, kojim nova vlast pokušava da se otarasi guvernera, jer im ne odgovara - rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Dinkić: Guverner nije bio nezavisan

Glavna zamerka guverneru NBS je što nije iskoristio zakonsku mogućnost da bude nezavisan, izjavio je ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.

Dinkić je, posle sastanka sa preduzetnicima i zanatlijama, izjavio da važeći Zakon o NBS daje guverneru nezavisnost u delovanju, koju on nije iskoristio.

- Mislim da guverner nije koristio u punoj meri poziciju nezavisnosti centralne banke. To je moja najveća zamerka, što guverner nije bio nezavistan - rekao je Dinkić.

Varga: Zakon u suprotnosti sa standardima EU

Šef poslaničke grupe SVM Laslo Varga izjavio je danas da ta staranka neće glasati za zakon, jer su one u direktnoj suprotnosti sa standardima Evrospke unije.

Varga je novinarima objasnio da SVM ne može da podrži izmene zakona zbog poslednica koje će on imati na razgovore sa MMF i naredne korake na evropskom putu.

On je dodao da u evropskoj praksi postoje samo dva razloga da se smeni guverner, a da nijedan nije slučaj u najavljenoj smeni guvernera Dejana Šoškića.

Cvetković:  Zakon o NBS daje šansu za masovno štampanje para

Poslanik DS-a i doskorašnji premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je izmenama Zakona o NBS predviđena mogućnost da centralna banka kupuje na sekundarnom tržištu državne hartije od vrednosti, što, kako je naveo, omogućava masovno štampanje para bez pokrića.

- Ne kažem da će se to desiti, ali je članom 18 data eksplicitna mogućnost za to - rekao je Cvetković u raspravi u Skupštini Srbije.

On je istakao da ovaj zakonski predlog nije smeo da bude podnet na usvajanje po hitnom postupku jer uređuje jednu ključnu oblast, pa je prethodno bilo neophodno organizovati javnu raspravu.

Petrović: Šoškić podneo ostavku pod velikim političkim pritiskom

Poslanik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je večeras da je guverner NBS Dejan Šoškić podneo ostavku pod velikim političkim pritiskom i ocenio da su izmene i dopune zakona o NBS još jedan u nizu loših poteza vlasti koji odvraćaju investitore od Srbije i onemogućavaju otvaranje novih radnih mesta.

Petrović je novinarimau parlamentu rekao da je ostavka guvernera usledila nakon što su mu predsednik, premijer i mnogi ministri stavili do znanja da ga ne žele na čelu NBS.

Prema njegovim rečima, DS se zalagala za raspravu o svim otvorenim pitanjima uključujući kurs i kontrolu poslovnih banaka ali do toga nije došlo.

(Telegraf.rs / izvor: Blic, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA