• 7

TAJNA DA VINČIJEVOG KODA: Pronađena slika Marije Magdalene sa Isusovim detetom (FOTO)

Pronađena slika bila je poklon zahvalnog pacijenta ocu Fione Meklaren iz Škotske. Vrednost slike je procenjena na 150 miliona funti, a njena vlasnica smatra da sadrži tragove koji ukazuju na to da je roman Dena Brauna "Da Vinčijev kod" zapravo zasnovan na "istorijskoj činjenici" o ljubavnoj vezi Isusa Hrista i Marije Magdalene

 • 7

 

Slika majke sa detetom više od 30 godina visila je zaboravljena na zidu u kući jednog lekara u Škotskoj, pre nego što je njena vlasnica Fiona Meklaren došla do zaključka da je reč o poslednjem, nedovršenom delu italijanskog majstora Leonarda da Vinčija.

 

Godinama je Meklarenova ignorisala staru sliku, koja je bila poklon zahvalnog pacijenta njenom ocu i koja je čak i bila umazana farbom posle krečenja stana.

 

Međutim, posle pažljive analize i proučavanja, Meklarenova je uverena da je reč o poslednjoj slici Da Vinčija i da na njoj nije prikazana Bogorodica s Jovanom Krstiteljem, već Marija Magdalena sa detetom koje je imala sa Isusom Hristom.

 

U svojoj knjizi "Da Vinčijeva poslednja narudžbina: Najsenzacionalnija detektivska priča u istoriji umetnosti", ona navodi da slika sadrži tragove koji ukazuju da je roman Dena Brauna "Da Vinčijev kod" zapravo zasnovan na istorijskoj činjenici o ljubavnoj vezi Isusa Hrista i Marije Magdalene.

 

Ona tvrdi da je sliku naručio francuski kralj Fransoa prvi i da nije reč o Bogorodici sa detetom, već o Mariji Magdaleni koja ljulja bebu Isusa ili Isusovo dete.

 

Meklarenova, kako prenosi sajt "Skotsman", smatra da je Isusovu vezu sa Marijom Magdalenom sakrila katolička crkva koja se bojala da bi Isusovi potomci imali više prava na vladanje crkvom od pape koji je naslednik Svetog Petra.

 

U Braunovoj knjizi, Sveti gral nije predmet, već dinastija koja vodi poreklo od Isusa i koja i danas postoji. Meklarenova je rekla i da je na poleđini slike pronašla deo papske bule, povelje pape.

 

Na svom Fejsbuk profilu, Meklarenova je napisala da se knjiga odnosi na portret Madone sa detetom s početka 16. veka uz koji je priložena i misteriozna papska bula. "To me je podstaklo da pokušam da otkrijem ko je ona bila".

 

Sliku je, navodi ona, naručio francuski kralj Fransoa prvi od svog dvorskog slikara Leonarda da Vinčija.

 

- Šta je bila narudžbina? Otelotvorenje zajedničkog filozofskog verovanja u svetu uniju i krvnu liniju Isusa hrista i Marije Magdalene. Da li se to može uzeti za ozbiljno? Bez sumnje, što ćete videti u ovoj istrazi ali i u retkoj papskoj buli zakačenoj za poleđinu slike koju je izdao papa Pavle peti početkom 17. veka. Bula implicira da je slika u jednom trenutku bila u rukama pape Pavla petog - navela je autorka o svojoj knjizi.

 

Urednik sajta "Tragači za Gralom" Brajan Kanard smatra da je priča zanimljiva i podseća da postoje mnoga verovanja da se Marija Magdalena posle raspeća preselila na jug Francuske gde je rodila ćerku.

 

Profesor istorije umetnosti na Oksfordu Martin Kemp upozorava da je slika najverovatnije predstava Bogorodice sa detetom kakve su mnogi, uključujući i Da Vinčija često radili.

 

- Zašto bi Leonardo ili bio ko drugi ugrađivao tajne kodove u sliku kako bi ih neko 500 godina kasnije pronašao i otkrio kao neku izvanrednu jeres? Zašto bi to radili? Postoje alegorije u slikarstvu i simboli u slikarstvu iz tog perioda, ali ne i šifre. On nije slao šifrovane poruke nekom post Den Braun detektivu 500 godina kasnije - rekao je Kemp.

 

Meklarenova je rekla i da će, kada knjiga bude objavljena 16. avgusta za edinburški Sajam knjiga, slika biti prodata. Stručnjaci procenjuju da bi mogla da dostigne sumu od 150 miliona funti.

 

- Kulminacija će biti prodaja slike za koju čvrsto verujem da je narudžbina francuskog kralja sa ciljem da Da Vinči predstavi njihovu zajedničku veru u priču o Magdaleni - rekla je ona. Kada slika bude prodata, a planiram da je prodam muzeju kako bi portret Marije Magdalene i njenog sina mogli svi da vide, nadam se da ću osnovati fondaciju koja će se koncentrisati na pomaganje deci bez roditelja - rekla je Meklarenova.

 

Kako će Opus Dei reagovati na ovu vest, još uvek nije poznato.

 

(I. D. / Tanjug)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • -Vladimir Petrovic-

  7. avgust 2012 | 13:40

  na slici je glavom i bradom Bogorodica sa malim Isusom i malim Jovanom Krstiteljem i to ce vam reci svaki poznavalac istorije umetnosti, takodje i cvet koji se nalazi u ruci zene na slici je simbol Bogorodice!!! tako da neka neko javi ovima sto su na sli sliku da PRESTANU DA LAZU VISE !!!!

  22
  4

  Podelite komentar

 • Novak

  6. avgust 2012 | 19:13

  Juda razapet? mala sedi jedan...

  11
  5

  Podelite komentar

 • Laki

  6. avgust 2012 | 15:17

  Slazem se sa dobrim delom pretpostavki i cinjenica koje su iznesene u "Da Vincijevom kodu", ali ovde su prevideli jednu prostu cinjenicu, a to je da je Marija Magdalena rodila devojcicu, a ne sina kao sto je to ovde navedeno... A sto se tice gosp. Kempa, ne bi trebalo da se ljuti, jer isto kao sto oni ne mogu da potvrde da je Da Vinci sifrovao slike, ne moze i on da potvrdi da nije... Pat pozicija, i dalje...

  10
  10

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA