Američki farmaceuti plaćali doktorima u Srbiji da bi povećali prodaju lekova!

Američko Ministarstvo pravde tužilo je farmaceutsku kompaniju "Fajzer" i njenu kćerku firmu "Vajet" zbog sumnje da su platile milione dolara mita da bi dobile poslove i povećale prodaju svojih lekova u Srbiji i drugim zemljama Istočne Evrope. Ministarstvo zdravlja Srbije o ovome "nema saznanja"

  • 1

Američko Ministarstvo pravde tužilo je farmaceutsku kompaniju "Fajzer" i njenu kćerku firmu "Vajet" zbog sumnje da su platile milione dolara mita da bi dobile poslove i povećale prodaju svojih lekova u Srbiji i drugim zemljama istočne Evrope, javljaju mediji u SAD.

Rukovodioci kompanije "Fajzer Srbija" su saznali za taj sporazum i otpustili prodavca, ali nisu raskinuli dogovor, pošto je lekar zapretio da će obelodaniti slučaj.

Kako navodi Blumberg, novac je plaćan doktorima i drugim zdravstvenim zvaničnicima u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Rusiji, Kazahstanu i Kini.

Ove dve kompanije su se složile da plate ukupno 60,2 miliona dolara kazne da bi se povukle optužbe.

Prema navodima Ministarstva pravde SAD i federalne Komisije za hartije, farmaceutski gigant "Fajzer" plaćao je i davao poklone državnim doktorima i zdravstvenim radnicima u Istočnoj Evropi, Bliskom istoku i Kini, da bi uticali na regulatorna odobrenja, odluke o nabavkama, recepte, kao i da bi se izbeglo carinjenje.

Ministarstvo zdravlja Srbije u saopštenju koje povodom ovog slučaja uputilo javnosti kaže da su Pravilnikom o oglašavanju leka i medicinskog sredstva iz oktobra 2010. godine utvrđeni uslovi pod kojima se vrši oglašavanje leka.

Utvrđeno je, kako se navodi, da zdravstveni radnici koji propisuju lekove, ne smeju tražiti niti primati bilo kakvo materijalno ili nematerijalno davanje kao podsticaj za propisivanje, izdavanje, nabavku, odnosno potrošnju lekova.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je regulisano da davalac zdravstvenih usluga nema pravo da u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, organizuje promocije lekova, preparata i terapijskog režima iz proizvodnog programa farmaceutskih kompanija.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    8. avgust 2012 | 19:38

    E ko zna kolko je zdravih ljudi skoncallo zbog doktora koji su zaboravili hipokratovu zakletvu zarad svog dzepa. I moj tast je za godinu dana od zdravog coveka kojem je samo stent bio ugradjen zavrsio kao senka od coveka zbog doktora iz klinickog centra koji toboze nisu mogli da znaju sta mu je. Na VMA su za dva dana uradili testove i dali rezultat i misljenje lekara da mu je krvotok prezasicen lekom koji mu je bas doticni doktor iz klinickog centra prepisao i to dvaput vecu dozu nego potrebnu zbog koje mu se krv tolko razredila da maltene nije imala potrebnu funkciju prenosenja kiseonika i ostlog sto treba. Eto posla za Vucica i policiju. Al opet ko zna kolko je takvih jos skoncalo zbog gramzivih doktora kojima je viski i 100e postalo malo u danasnje vreme. Pa se zapitajte gde nam je zdravstvo u buducnosti. Strasno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA