Usvojena Deklaracija o članstvu Hrvatske u EU

Poslanici Hrvatskog sabora izglasali deklaraciju koja EU vidi kao strateški interes

  • 0

Posle celodnevne rasprave poslanici Hrvatskog sabora praktično su jednoglasno, sa 127 glasova "za" i jednim uzdržanim sinoć izglasali Deklaraciju o članstvu Hrvatske u Evropskoj uniji kao strateškom interesu u kojoj se pozivaju građani da 22. januara izađu na referendum.

U deklaraciji je ulazak Hrvatske u članstvo EU 1. jula 2013. označen kao strateški nacionalni interes, a istaknuta je i uloga hrvatskih građana kao ključnih aktera u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Sabor izražava čvrsto uverenje da će Hrvatska članstvom u Uniji obezbediti stabilno finansijsko i makroekonomsko okruženje i stabilan i efikasan pravni sistem, što će doprineti daljem razvoju hrvatske privrede, industrije i poljoprivrede.

Potvrđena je i opredeljenost za nastavak reformi i mir kao osnovnu vrednost.

"Hrvatska ulazi u EU u momentu kad ne postoji euforija s proširenjem. Unija sigurno nije zamena za naše sposobnosti, kvalitete i mogućnosti, ali ona jeste nešto veća šansa", rekla je u ime vlade, ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA