Jorgovanka za Telegraf: Šoškić je ignorisao policiju!

- U aferi "Agrobanka" svi trpimo štetu, a ko je od nje imao korist i kakvu, saznaće se nakon istrage. NBS daje punu podršku u rasvetljavanju ovog slučaja - kaže Jorgovanka Tabaković. Biće saslušani svi koji imaju bilo kakva saznanja o aferi, poručio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević

  • 1

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže za Telegraf da je NBS, u vreme Dejana Šoškića, ignorisala zahtev MUP-a Srbije kojem je sa zakašnjenjem dostavila traženi zapisnik izveštaja o vanrednoj kontroli rada Agrobanke.

Tabakovićeva kaže da u slučaju Agrobanke svi trpimo štetu i dodaje da će NBS dati punu podršku u rasvetljavanju ove afere.

- Svi trpimo štetu, a ko je od nje imao korist i kakvu, saznaće se nakon istrage. NBS daje punu podršku i stručnu pomoć u rasvetljavanju ovog slučaja, kao i u utvrđivanju odgovornosti - kaže guvernerka.

Ona naglašava da je "od velike važnosti za sve da se ne bude manjka dokaza, kao i da ne presuđujemo pre za to određenih institucija".

Guvernerka je za naš portal potvrdila navode policije da je NBS, u vreme kad je na njenom čelu bio guverner Dejan Šoškić, ignorisao zahtev policije da joj dostavi izveštaj o vanrednoj kontroli poslovanja "Agrobanke"!

- Narodna banka Srbije je 27. 09. 2011. primila zahtev MUP-a Srbije kojim se traži zapisnik izveštaja o vanrednoj kontroli poslovanja "Agrobanke" koji je NBS dostavio 05. 10 .2011. godine, a koji je naslovljen na Sektor za kontrolu. Mi ćemo sve što se od nas traži uraditi, s ciljem da do kraja rasvetlimo ovaj slučaj - poručuje ona.

Sumnja da postoje problemi u poslovanju "Agrobanke" pojavila se nakon opsežne policijske istrage rada nekadašnje "Metals banke", koja je izgubila dozvolu za rad, kada je policija otkrila da su krediti te banke “osvežavani” kreditima "Agrobanke".

U MUP-u kažu da od Tužilaštva zavisi da li će bivši guverner NNS Dejan Šoškić biti saslušan zato što je odbio da policiji dostavi izveštaja o vanrednoj kontroli poslovanja "Agrobanke", čiji su čelnici privedeni zbog malverzacija.

- Mislim da su dalji razgovori s Dejanom Šoskićem u vezi sa dostavljanjem, odnosno nedostavljanjem izveštaja, nepotrebni. Sve zavisi od Tužilaštva - preciziraju u MUP-u.

U MUP-u smatraju da je "nekorektno" to što su iz Narodne banke "iznošene laži", ali to je, kažu, "njihov problem".

Kriminalistička policija MUP-a Srbije je septembra prošle godine zatražila od Narodne banke izveštaj o vanrednoj kontroli rada "Agrobanke", ali je iz NBS u policiju stigao odgovor da izveštaj ne mogu da dostave jer je reč o "službenoj tajni".

Policija je prošle sedmice uhapsila bivšeg prvog čoveka "Agrobanke", njegovog sina Milana i još nekoliko njihovih saradnika kojima je nakon saslušanja određen pritvor zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i banci naneli štetu od 300 miliona evra.

RADISAVLJEVIĆ: BIĆE SASLUŠANI SVI KOJI IMAJU BILO KAKVA SAZNANJA O AFERI

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže za Telegraf da će u istrazi u aferi "Agrobanka" biti saslušana sva lica koja imaju saznanja o dešavanjima u toj banci kao i o odobravanju nenaplativih kredita.

- Biće saslušana sva lica koja imaju bilo kakva saznanja o dešavanjima u "Agrobanci", kao i o tome kako su odobravani krediti u periodu od 2006. do 2011. godine - kaže Radisavljević.

On ističe da je NBS sarađivala sa policijom u predistražnom postupku što potvrđuje činjenica da se krivična prijava zasniva delom i na njenom izveštaju.

- NBS je sarađivala sa policijom u predistražnom postupku i to potvrđuje činjenica da se krivična prijava, podneta 10 avgusta u jednom delu zasniva upravo na njenom izveštaju - objašnjava on.

Radisavljević ističe da je najvažnije da policija nastavi rad na istraživanju preostalih spornih kredita koji nisu obuhvaćeni već podnetom krivičnom prijavom.

- Tužilaštvo je dalo nalog policiji da nastavi istragu o preostalim spornim kreditima i ja od nje očekujem da brzo i efikasno odradi taj deo posla - kaže tužilac za organizovani kriminal.

On najavljuje da će u dalji tok istrage biti uključena poreska policija i devizni inspektorat kako bi se istražili tokovi novca po odobravanju spornih kredita jer se, kako kaže, samo na taj način može utvrditi potpuna istina o "Agrobanci".

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anastasija

    13. avgust 2012 | 16:22

    Rešite konačno aferu i neka bude stavljena tačka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA