• 2

AGROBANKA 2: NBS krenula u "češljanje" Razvojne banke Vojvodine!

Narodna banka Srbije naložila dostavljanje dokumentacije o poslovanju i "Privrednoj banci AD Beograd", "Čačanskoj banci", "Komercijalnoj banci", "JUBMES" i "AIK banci". Negativni rezultati u poslovanju "Razvojne banke Vojvodine" nasleđeni od "Metals banke", kaže njen direktor

 • 2

Narodna banka Srbije najavila je danas da će dodatno intenzivirati kontrolu u svim bankama u kojima postoji određeni nivo kreditnih rizika i u kojima svojinska struktura može vlasnicima, odnosno akcionarima, da stvori probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora.

- Neposrednu kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja s aspekta upravljanja rizicima, Narodna banka Srbije je započela u Razvojnoj banci Vojvodine, koja je u proteklom periodu koristila u značajnoj meri državnu pomoć. Cilj je da se poveća transparentnost takve vrste udela u bankama - saopštila je NBS.

Pored "Razvojne banke Vojvodine", NBS je i "Privrednoj banci AD Beograd", "Čačanskoj banci", "Komercijalnoj banci", "JUMBES" i "AIK banci" uputila zahtev da joj u najkraćem roku, najkasnije do 31. avgusta, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza postojećih kastodi računa, kao i o njihovom pojedinačnom učešću u ukupnom akcionarskom kapitalu.

Ova institucija je ukazala i na odgovornost svih učesnika u kontroli i održavanju stabilnosti finansijskog sistema, Upravnih i Izvršnih odbora banaka i akcionara, ali i eksternih revizora koji potvrđuju da li finansijski izveštaji banke za određenu godinu istinito i objektivno prikazuju finansijsko stanje, poslovni rezultat i tokove gotovine i da li su urađeni po međunarodnim računovodstvenim standardima.

Međutim, član Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine (RBV) Goran Kostić uveren je da su napisi o lošem poslovanju te banke dezinformacije i da bi ta banka naredne godine trebalo da počne da posluje pozitivno.

- Sve mere koje se preduzimaju u konsolidiranju banke dovešće do toga da banka u kratkom vremenskom periodu počne da posluje pozitivno, odnosno to će se desiti kad u 2013. bude pokriven gubitak na teret kapitala -  rekao je danas.

Kostić je potvrdio da se od ponedeljka kontrolori Narodne banke Srbije u sveobuhvatnoj redovnoj kontroli RBV i istakao da se u toj banci ne plaše kontrole.

- Slučaj RBV ne može se poistovetiti s aferom u "Agrobanci" - rekao je Kostić i naveo da su negativni rezultati u poslovanju nasleđeni od "Metals banke", od koje je nastala "Razvojna banka", nakon što je "Metals banka" 2008. godine zapala u probleme.

Kostić je rekao da RBV vodi 930 sporova s firmama i da je do sada uspela da naplati preko 700 miliona dinara neplaćenih potraživanja, ali je napomenuo da je banka tako došla do imovine koju je teško prodati.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • hercegov grad

  22. avgust 2012 | 20:30

  Razvojna banka Vojvodine je nastala na razvalinama ,,Metals,, banke koja je bila zaduzena za pranje novca clanova DS-e stranke iz Vojvodine i to samo vrhuske.To je nastavila Razvojna banka Vojvidine za istu klijantelu ili za neki procenat od visine kredita za druge koji su trazili kredite.Gubici su evidenti,sve je isto kao kod ,,Agrobanke,, ako se ne spreci dalje finasiranje gubitaka,onda za dve godine ne treba kukati nad sudbino i propustima.Ako bi se hapsili oni koji su odgovorni politicki za nastanak Razvojne banke,hapsio bi se vrh DS-e stranke u Vojvodini.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Филиповић Жарко

  22. avgust 2012 | 21:07

  Slučaj RBV ne može se poistovetiti s aferom u “Agrobanci” – rekao je Kostić i naveo da su negativni rezultati u poslovanju nasleđeni od “Metals banke”, od koje je nastala "“Razvojna banka”, nakon što je “Metals banka” 2008. godine zapala u probleme. Kostić je rekao da RBV vodi 930 sporova s firmama i da je do sada uspela da naplati preko 700 miliona dinara neplaćenih potraživanja, ali je napomenuo da je banka tako došla do imovine koju je teško prodati." Господин Костић је потпуно у праву али је избегао да каже зашто кривци за колапс МЕТАЛСБАНКЕ нису процесуирани. Исто тако (не)вешто је избегао да каже колика је укупна сума "губитака" РБВ а истиче како су преко суда наплатили 700 милиона динара. О давању кредита ДС за изборе да и не говорим.Ако је та информација, која је објављена у медијима пре 30-ак дана, истинита комплетно руководство РБВ би требало да буде у затвору, наравно у заједници са предходним Руководством АП Војводине којуа је, више него очигледно, главни режисер свих догађања.

  0
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima