DAN DO PRESUDE: Brejvik će biti zatvoren u "najhumanijem zatvoru na svetu"? (VIDEO)

Ćelija u kojoj Brejvik trenutno boravi opremljena je laptopom i mini-teretanom. Konačnu presudu sud će saopštiti sutra, a vrlo je verovatno da će masovni ubica biti smešten u zatvor Halden koji je opremljen "flat-screen" televizorima, muzičkim studiom i koji se smatra najhumanijim zatvorom ikada

  • 1

O sudbini masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika koji je ubio 77 ljudi na ostrvu Utoja u Norveškoj, odlučiće sutra norveški sud. Naime, sutra će se presudom odlučiti da li je Brejvik u trenutku napada bio uračunljiv a od njegovog utvrđenog stanja zavisiće i kazna koja će mu biti određena.

Ono što je sigurno je da će Brejvik biti zatvoren, pitanje je samo da li u zatvorskoj ili u psihijatrijskoj ustanovi.

Dok Norvežani čekaju presudu, objavljene su fotografije zatvora Ila u predgrađu Osla u kojem je Brejvik pritvoren već 13 meseci.

Njegova zatvorska ćelija opremljena je laptopom, a 33-godišnjak  ima mogućnost da uživa i u maloj teretani u ćeliji.

Još nije poznato u kojem će zatvoru Brejvik služiti kaznu nakon donošenja presude, ali jedan od zatvora u kojem bi ovaj masovni ubica mogao biti poslat je zatvor Halden, poznat kao 'najhumaniji zatvor na svetu'.

Norveška je na uređenje zatvora Halden potrošila oko milion dolara samo na murale, umetničke fotografije i svetlosne instalacije unutar zatvorskih zidina, kako bi osuđenicima boravak bio što prijatniji.

Zatvor Halden je još prijatniji od onog u kojem trenutno boravi Brejvik, jer ćelije imaju i kupatila sa keramičkim pločicama i 'flat-screen' televizore koji otežavaju zatvorenicima skrivanje droge ili oružja.

U zatvoru čak postoji i muzički studio s profesionalnom miksetom, u kojem zatvorenici, odnosno 'učenici', kako ih predavači nazivaju, mogu da sviraju  na instrumentima. Ni na jednom od prozora u ovom zatvoru ne postoje rešetke.

Maksimalna zatvorska kazna u Norveškoj, čak i za ubistva, iznosi 21 godinu.

Pogledajte video o najhumanijem zatvoru u Norveškoj:

(I. D. /Jutarnji.hr / Foto:Nettavisen.no)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • emza

    23. avgust 2012 | 15:18

    ja neznam zasto su ga uopste zatvarali covek je branio hriscanstvo treba mu medalja od vatikana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA