Peres: Dozvolite nam da se obrezujemo

"Obrezivanje predstavlja centralni aspekt jevrejskog identiteta naše nacije hiljadama godina. Vrednost verske slobode za jevrejsku zajednicu mora biti očuvana", napisao je predsednik Izraela

  • 0

Predsednik Izraela Šimon Peres pozvao je predsednika Nemačke Joakima Gauka da reši pravne prepreke obrezivanju dečaka jevrejske zajednice u toj zemlji.

"Obrezivanje predstavlja centralni aspekt jevrejskog identiteta naše nacije hiljadama godina. Vrednost verske slobode za jevrejsku zajednicu mora biti očuvana", napisao je Peres u pismu Gauku.

Pismo je usledilo nakon tužbe jednog lekara u Nemačkoj protiv rabina Davida Goldberga iz Bavarije koji obrezuje dečake. Podnosilac tužbe dr Sebastian Guevara Kam iz nemačke države Hese je očito podneo tužbu na osnovu sudske presude u Kelnu u junu da je nemedicinsko obrezivanje "ozbiljno i nepovratno mešanja u integritet ljudskog tela".

Ministar unutrašnjih poslova Izraela Eli Jišaj napisao pismo kancelarki Nemačke Angeli Merkel tražeći da interveniše protiv svake mere kojom se kriminalizuje obrezivanje u njenoj zemlji.

"Kao zamenik premijera, ministar unutrašnjih poslova i lider najveće verske partije u Izraelu, ali najviše kao Jevrejin, obraćam se vama da sprečite da se taj fenomen nastavi", napisao je Jišaj.

On je zatražio od Merkelove da osigura da Jevreji nastave da žive ponosno punim jevrejskim životom u Nemačkoj.

"Jevreji u Nemačkoj ne bi trebalo da biraju između lokalnog zakona i božjih zapovesti koje su štitile Jevreje godinama", napisao je lider partije Šas.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA