• 0

LOKALIZOVAN POŽAR: Vatra na Čigoti pod kontrolom!

Jak vetar razbuktao je vatru na nekoliko ugašenih lokacija na zlatiborskom vrhu, a u gašenju uečstvuje 130 vatrogasaca, kao i helikopteri iz Srbije i Rusije. Izgorele su dve manje vikendice i dve stočarske kolibe

  • 0

Požar na zlatiborskom vrhu Čigota proširio se i zahvatio 1.000 hektara šume, niskog rastinja, pašnjaka i livada. U borbi protiv požara angažovano je oko 130 vatrogasaca i helikopteri. Ipak, požar je tokom večeri lokalizovan.
- Požar na Čigoti na Zlatiboru lokalizovan je večeras i vatra je pod kontrolom - kaže načelnik Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije Goran Nikolić.

On je dodao da se sutra može očekivati i gašenje svih žarišta, ali je večeras vatra "okružena sa svih strana".
Komandant Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice Saša Cicvarić rekao je da je najkritičniji potez od Čigote prema selu Gostilje, ali da su najbliže kuće od požara udaljene jedan kilometar.
- Morali smo da regrupišemo snage i uspeli smo da vatru savladamo na određenim granicama - kaže Cicvarić.
On dodaje da su vatrogasci gasili požar cele noći koji se uprkos naporima usled jakog vetra proširio po livadama.
Vatrogasci i meštani nisu uspeli da spreče širenje požara na zapadnim obroncima Čigote ka Carevom Polju i u Medveđem Dolu, gde su izgorele dve manje vikendice i dve stočarske kolibe. One su bili prilično visoko u odnosu na naselje u tom delu Čigote. Vatrogasci se bore da zaštite usamljene kuće po brdima oko Čigote.
Svi u ovom kraju su na nogama i nadaju se da će tokom današnjeg dana vatra biti obuzdana. Na istočnim padinama Čigote, u Čepovu, vatra nije stavljena pod kontrolu. Na potezu ka Rakovici i Gostilju, gde je noćas bilo i najrizičnije, sprečeno je širenje požara.
Komandir vatrogasno-spasilačkog odeljenja Čajetina Dragan Toković rekao je za RTS da su juče prokopali četiri kilometra puta prema mesnoj zajednici Gostilje i da vatrogasno-spasilačke ekipe koje pokušavaju da lokalizuju požar.
- Deo koji nam pravi problem je kod Tombinih vikendica, gde su ekipe sa 22 vatrogasca i četiri vozila - rekao je Toković.
Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić očekuje da današnji dan bude odlučujući da se požar na Čigoti stavi pod kontrolu. U gašenje požara od jutros se uključio i ruski helikopter.
- Ljudi ima dovoljno. Veliki je odziv bio i meštana i šumara, dobrovoljaca - rekao je Predrag Marić.
On kaže i da je vatra između Ljubovije i Malog Zvornika zahvatila oko 300 hektara niskog rastinja, a požar je izbio i u opštini Brus.
(M. S. / Izvor: RTS)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima