• 0

LOKALIZOVAN POŽAR: Vatra na Čigoti pod kontrolom!

Jak vetar razbuktao je vatru na nekoliko ugašenih lokacija na zlatiborskom vrhu, a u gašenju uečstvuje 130 vatrogasaca, kao i helikopteri iz Srbije i Rusije. Izgorele su dve manje vikendice i dve stočarske kolibe

  • 0

Požar na zlatiborskom vrhu Čigota proširio se i zahvatio 1.000 hektara šume, niskog rastinja, pašnjaka i livada. U borbi protiv požara angažovano je oko 130 vatrogasaca i helikopteri. Ipak, požar je tokom večeri lokalizovan.
- Požar na Čigoti na Zlatiboru lokalizovan je večeras i vatra je pod kontrolom - kaže načelnik Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije Goran Nikolić.

On je dodao da se sutra može očekivati i gašenje svih žarišta, ali je večeras vatra "okružena sa svih strana".
Komandant Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice Saša Cicvarić rekao je da je najkritičniji potez od Čigote prema selu Gostilje, ali da su najbliže kuće od požara udaljene jedan kilometar.
- Morali smo da regrupišemo snage i uspeli smo da vatru savladamo na određenim granicama - kaže Cicvarić.
On dodaje da su vatrogasci gasili požar cele noći koji se uprkos naporima usled jakog vetra proširio po livadama.
Vatrogasci i meštani nisu uspeli da spreče širenje požara na zapadnim obroncima Čigote ka Carevom Polju i u Medveđem Dolu, gde su izgorele dve manje vikendice i dve stočarske kolibe. One su bili prilično visoko u odnosu na naselje u tom delu Čigote. Vatrogasci se bore da zaštite usamljene kuće po brdima oko Čigote.
Svi u ovom kraju su na nogama i nadaju se da će tokom današnjeg dana vatra biti obuzdana. Na istočnim padinama Čigote, u Čepovu, vatra nije stavljena pod kontrolu. Na potezu ka Rakovici i Gostilju, gde je noćas bilo i najrizičnije, sprečeno je širenje požara.
Komandir vatrogasno-spasilačkog odeljenja Čajetina Dragan Toković rekao je za RTS da su juče prokopali četiri kilometra puta prema mesnoj zajednici Gostilje i da vatrogasno-spasilačke ekipe koje pokušavaju da lokalizuju požar.
- Deo koji nam pravi problem je kod Tombinih vikendica, gde su ekipe sa 22 vatrogasca i četiri vozila - rekao je Toković.
Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić očekuje da današnji dan bude odlučujući da se požar na Čigoti stavi pod kontrolu. U gašenje požara od jutros se uključio i ruski helikopter.
- Ljudi ima dovoljno. Veliki je odziv bio i meštana i šumara, dobrovoljaca - rekao je Predrag Marić.
On kaže i da je vatra između Ljubovije i Malog Zvornika zahvatila oko 300 hektara niskog rastinja, a požar je izbio i u opštini Brus.
(M. S. / Izvor: RTS)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima