• 0

Dojče vele: Imaju li Amerikanci protekciju na Kosovu?

- Mi kao organizacija ne mislimo da samo Amerika ima prednost, ali smatramo da prednost imaju kompanije koje su povezane sa političarima ili određenim političkim partijama ili pak sa ljudima koji imaju političkog uticaja. U tom kontekstu, nisu isključene ni američke kompanije - kaže Ljorik Bajrami, istraživač nevladine organizacije za demokratiju i antikorupciju "Ćohu"

  • 0

Bivše diplomate SAD sve su zainteresovanije za ulaganja na Kosovu, a za njih, tvrde kosovski zvaničnici, važe ista pravila kao i za druge, ali iz nevalidnog sektora upozoravaju na to da je dodeljivanje javnih tendera na Kosovu praćeno velikom korupcijom i favorizovanjem određenih privatnih kompanija, naveo je radio Dojče vele.
U najuži izbor za prodaju 75 odsto akcija fiksne i mobilne telefonije Kosova ušla je i kompanija "Olbrajt grup", na čijem je čelu bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt


Tim povodom pojedini mediji su poslednjih dana pisali o tome da kosovske vlasti Amerikancima i nekim drugim zemljama, prijateljima Kosova, dodeljuju poslove bez tendera i po skraćenoj proceduri, javlja Dojče vele.
Kosovski ministar ekonomskog razvoja Besim Bećaj za DV kaže da to što je Medlin Olbrajt prijatelj Kosova ne znači da se neće poštovati zakonske procedure.
- Proces tendera je proces konkurentnosti. Mi smo jako zadovoljni da se oni takmiče i sigurno da će sada u njihovim rukama biti da li će oni dobiti ili ne. To zavisi od toga koliko su ispunjeni tehnički i finansijski uslovi, jer su, na kraju krajeva, i Medlin Olbrajt i svi naši evropski prijatelji pokušavali i rade zajedno s nama da stvorimo jednu državu u kojoj vlada zakon - kaže Bećaj.
Prema rečima ministra Bećaja, sve više zemalja, a ne samo Sjedinjene Američke Države, zainteresovano je za ulaganje na Kosovu zato što preko kosovskog tržišta ulaze u region.
- Nama je mnogo drago da imamo, recimo, američko-turski konzorcijum, koji radi naš auto-put prema Albaniji i da se povezujemo u budućnosti sa Srbijom. Imamo jako dobru kombinaciju na aerodromu Priština. To je francuska i turska kombinacija. Nedavno smo imali investicije u energetici na izgradnji hidrocentrale u Dečanima, gde je austrijska kompanija u vrednosti od 55 miliona evra u prvoj fazi investicije. Imamo sad i Tursku, koja je ušla u distribuciju struje. To su velike investicije koje dolaze - kaže ministar ekonomskog razvoja.

Ministar Bećaj napominje da vlada veliko interesovanje i za kosovsko rudno blago, te da se ne radi samo o kompaniji penzionisanog američkog generala Veslija Klarka, već da su zainteresovane i druge američke kompanije, te kanadske, grčke, turske i britanske.
Predsednik Privredne komore SAD na Kosovu Arijan Zeka ocenjuje da američke kompanije nisu dovoljno prisutne na Kosovu zato što im najčešće ne odgovaraju uslovi kosovskog tržišta.
- Videli smo veoma malo realnih investicija iako je interesovanje na zavidnom nivou. Onog trenutka kada dođu, oni vide šta realno nudi Kosovo. Osim dobrih zakona, u praksi ima mnogo toga što domaće institucije mogu da urade kako bi privukli investicije - kaže Zeka.
On dodaje da je zato interesovanje velikih kompanija povezanih sa imenima Olbrajtove ili Klarka od velike važnosti, jer oni mogu preneti i ostalim američkim firmama da Kosovo nudi dobre uslove za poslovanje.
S druge strane, Ljorik Bajrami, istraživač nevladine organizacije za demokratiju i antikorupciju "Ćohu", kaže da je dodeljivanje javnih tendera na Kosovu praćeno velikom korupcijom i favorizovanjem određenih privatnih kompanija, iz čega nisu isključene ni firme iz Sjedinjenih Američkih Država.
- Mi kao organizacija ne mislimo da samo Amerika ima prednost, ali smatramo da prednost imaju kompanije koje su povezane sa političarima ili određenim političkim partijama ili sa ljudima koji imaju političkog uticaja. U tom kontekstu nisu isključene ni američke kompanije - kaže Bajrami.
Direktor prištinskog Instituta za razvojna istraživanja "Riinvest" Ljumir Abdidžiku, međutim, ne vidi ništa loše u tome da na tenderima za privatizaciju bude i političkog uticaja, ukoliko je to u nacionalnom interesu.
- Često nije cena najvažnija pri transferu vlasništva. Nekada možete izgubiti na ceni, ali dobiti mnogo imidžom investitora i njegovom dugoročnom stabilnošću. Mi smo do sada naša bogatstva najviše davali turskim firmama, i to nije fenomen koji se dešava samo na Kosovu, već i u regionu - ističe Abdidžiku.
On napominje da je za zemlje Balkana važno da, osim Turske, privuku i evropske i američke investitore, naveo je Dojče vele.
(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima