AFERA TATON: Policija sklonila dokaze, presude po nalogu Francuza?

Advokat tvrdi da je policija sklonila važne tragove, a da je sudija presudila po nalogu ministarke Malović, koja je bila pod pritiskom francuskih diplomata. Istražni sudija koji je odbio da izađe na uviđaj četiri sata posle događaja nije prošao reizbor, tužilac i sudija koji je doneo presudu avanzovali

  • 6

Svetozar Vujačić, branilac Dejana Puzigaće, koji je u odsustvu osuđen na 14 godina zatvora kao jedan od organizatora ubistva Brisa Tatona, kaže da će MUP Srbije u novoj istrazi preispitati da li je u slučaju pogibije francuskog navijača bilo montiranja dokaza.

- Odbrana očekuje da se u novoj istrazi rasvetli zašto su inspektori Gradskog SUP-a zvali istražnog sudiju Višeg suda Nebojšu Živkovića da izađe na uviđaj skoro četiri sata posle događaja! Policija po zakonu ne sme da obavlja uviđaj, već samo da obezbeđuje mesto događaja. Istražni sudija je odbio da izađe na uviđaj i otvoreno im rekao: "Što me sada zovete, kada je sve na mestu?!" U tom trenutku, Taton je bio u bolnici, navijači privedenu u policiju, sve stolice i stolovi na mestu, a žardinjere sklonjene! U sudskim spisima postoji izjava sudije Živkovića o tome. Sudija upravo zbog toga nije prošao u reizboru, jer je navodno procenjeno da nije bio kooperativan, iako je poznato da je izuzetno strog i pravičan - kaže advokat Vujačić.

Branilac tvrdi da je ceo slučaj bio strogo kontrolisan i da su policajci, sudija i tužilac sve radili po nalogu.

- U zgradi policije u Ulici 29. novembra odmah posle događaja su bili francuski konzul i tri žandarma francuske policije. Sudija Mira Ilić je pre suđenja, tokom postupka i uoči presude maltene svakodnevno išla na brifing kod bivše ministarke pravde Snežane Malović. Posle presude je avanzovala i sada je disciplinski tužilac Vrhovnog saveta sudstva. Tužilac je preskočio čak dve stepenice i sada je u Republičkom tužilaštvu! Ukoliko nova istraga pokaže da su zloupotrebili ovlašćenja tražićemo da budu razrešeni i da krivično odgovaraju - ističe branilac.

Advokat Vujačić navodi da je odbrana bila izložena strašnim pritiscima, pošto je sud radio po unapred diktiranom tempu.

- Sudija je izveštavala francuskog konzula o svakom koraku unapred. Moje kolege i ja samo na sajtu francuske ambasade pronalazili datume suđenja, pa čak i datum izricanja presude, iako je uobičajeno da sudija to prvo saopšti u sudnici. Dešavalo se da suđenja zakazuje iz dana u dan, nauštrb drugih suđenja, i da traju po ceo dan. Uoči presude je sudila od 9 do 21 sat, jer je shvatila da je u cajtnotu i da tog dana mora da završi sve što je dobila po nalogu. Molili smo je da prekine ili da napravi pauzu, ali ne, ona je terala do kraja - ogorčeno će Vujačić.

Bivši istražni sudija Nebojša Živković, sada advokat, potvrdio je za Telegraf.rs da ga je GSUP kasno pozvao na uviđaj.

- Policija me je obavestila oko osam-pola devet uveče, za događaj koji se odigrao oko 17 sati. Pitao sam ih: "Ljudi moji, vidite li koliko je sati, što me tek sada zovete?" Rekli su mi da su i oni neposredno pre toga obavešteni i da je to jedini razlog. Odbio sam da idem i rekao im: "Napišite da odbijam da izađem na uviđaj, jer smatram da su dokazi pomerani." Sutrdan sam napravio službenu belešku u kojoj sam naveo da nije bilo svrhe da izlazim na uviđaj, pošto sam kasno obavešten - kaže advokat Živković.

S druge strane, sudija Mira Ilić nije odgovarala na naše pozive. Bivša ministarka pravde Snežana Malović takođe se nije javljala na telefon.

(A. T. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sramota

    28. avgust 2012 | 22:12

    sada lepo rasporedite 240 godina na sve koji su ucestvovali u ovoj sramotnoj aferi.

  • Justice

    28. avgust 2012 | 20:59

    Trazi se samo istina i pravda i nista vise. Neka svako odgovara za sta je uradio a ne da medijska histerija, politicari i nvo sektori daju presude.

  • 40+

    28. avgust 2012 | 21:29

    Podrska leee za uhapsene grobare, Nedajte se braco nasa,s vama smo do pobede, Grobari leee,ajmo svi jos glasnije, Nek se ovom pesmom,sruse crno bele celije..... SLOMITE LAZI NESALOMIVI.........GROBARI 1970 Ima boga ima pravde na pravdi boga zbog jednog Francuza unistili zivote 12 Srba i njihovih porodica.Zbog tih istih Francuza koji su nam zajedno sa Amerikom i Nemackom oteli Kosovo...Sad objoviti sudjenje i krivce za ovu namestaljku poslati u zatvore neka tamnice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA