DILEMA: Ukidanje RTS pretplate - argumenti za i protiv!

"Novac dobijen od pretplate je osnovni stub finansiranja Javnog servisa Srbije, a na Vladi je da odluči hoće li je ukinuti ili ne", kaže Aleksandar Tijanić

  • 1

Najavljeno ukidanje pretplate za RTS izazvalo je mnoge polemike za ili protiv u javnosti Srbije, a direktor Javnog servisa Srbije kaže da je "pretplata glavni stub finansiranja RTS-a".

Direktor Javnog servisa Srbije Aleksandar Tijanić kaže za Telegraf da je pretplata glavni stub finansiranja RTS-a, a na Vladi Srbije je da odluči o njenom ukidanju.

- Vlada predlaže Skupštini Srbije taj predlog a na njoj je da ga usvoji ili ne. Tek kada stigne zvanično predlog moćiću da ga komentarišem jer je pretplata glavni stub finansiranja Javnog servisa - kaže Tijanić.

Portparol Vlade Srbije Milivoje Mihajlović kaže za Telegraf da Vlada još nije zasedala po pitanju ukidanja TV pretplate i dodaje da ne zna da li će i kada to učiniti.

Poslanica DS-a Vesna Marjanović poručila je da je najava ukidanje pretplate za RTS ozbiljno pitanje koje treba da se rešava sa medijskim udruženjima i bude predmet rasrave u parlamentu, jer su status Javnog servisa i njegovo finansiranje regulisani zakonima.

- Pošto se pokazalo da je način prkupljanja pretplate neefikasan ili da se ne naplaćuje u dovoljnoj meri ili da građani nisu bili zadovoljni programom Javnog servisa, to pitanje ne može se rešiti tako što će se Javni servis finasirati direktno iz budžeta, jer se time urgožava njegova nezavisnost i autonomija uređivačke politike koja ne sme da zavisi od Vlade Srbije - naglasila je Marjanović.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije Đorđe Milićević kaže za Telegraf da ukidanje pretplate za RTS ima za cilj da se građani rasterete nameta i da ne plaćaju "ono što nemoraju".

- Želimo da što više nameta građanima ukinemo, a jedan od njih je i plaćanje pretplate, dok ćemo sa druge strane voditi i računa da omogućimo ne smetano funkcionisanje Javnog servisa u njegovoj jako odgovornoj delatnosti - kaže Milićević.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović smatra da ne bi trebalo da se ukida pretplata za RTS, ali da o Javnom servisu i načinu njegovog finansiranja treba razgovorati kada stigne zvanični predlog resornog ministarstva.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić kaže da je najava ukidanja pretplate za RTS još je maglovita, ali ako se Vlada odluči za to, mora da ponudi odgovor kako će Javni servis biti finansiran, a najgore rešenje bi bilo da padne pod uticaj Vlade.

- Nema sumnje da bi ukidanje pretplate kod velikog broja građana imalo pozitivan odjek, ali način na koji se otvara ta priča je neozbiljan, jer Vlada prethodno mora da odgovori na pitanje kako će rešiti finansiranje RTS - naveo je Ðurić i naglasio da je svakako potrebno da se RTS reformiše.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    29. avgust 2012 | 19:49

    A kako će RTS onda izmirivati svoje obaveze? Doduše, oni ni sada skoro da nikome nista ne plaćaju, a najviše su dužni državi. Struju, telefone, emitovanje programa preko mreže JP ETV, ko li će to sve da placa?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA