GROZNICA ZAPADNOG NILA: Prva žrtva ujeda komarca u Srbiji, 21 osoba na lečenju!

Žena, stara oko 60 godina, umrla na Klinici za infektivne i tropske bolesti 13. avgusta. "Nema naznaka da će se razviti epidemija", kaže ministarka zdravlja. Opasni virus se ne prenosi kontaktom među ljudima, već samo ujedom zaraženog komarca

  • 0

Od virusnog oboljenja groznica zapadnog Nila na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije 13. avgusta umrla je žena iz Pančeva stara oko 60 godina.

- Žena je u veoma teškom stanju iz pančevačke bolnice prebačena na Infektivnu kliniku u Beogradu. Kada je prebacivana nije mogla ni da govori. Zasad nije poznato, ali se pretpostavlja da je ona bila hronični bolesnik, čiju je osnovnu bolest ugrozila groznica zapadnog Nila - navodi izvor "Presa".

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović izjavila je da nema opasnosti da će se u Srbiji razviti epidemija izazvana virusom sa zapadnog Nila koju prenose tigrasti komarci.

- Nema naznaka, ni parametara da će se razviti epidemija. Od 2010. godine mi imamo ovaj virus koji komarci prenose - istakla je ona i upozorila da bi onaj ko posumnja da bi mogao biti i jeste zaražen trebalo da se javi lekaru, jer i ova bolest, kao i svaka druga, može imati tešku formu.

Sve nadležne institucije juče su i zvanično potvrdile da je zapadni Nil stigao u Srbiju. Institut za javno zdravlje "Batut", u koji se slivaju svi podaci, potvrdio je da je jedna osoba preminula.

U Institutu "Torlak", koji dijagnostikuje virus iz krvi pacijenata, otkrivaju da je prvi slučaj ovog virusa kod nas potvrđen još 18. jula, a da je od tada utvrđen kod ukupno 21 osobe.

Dr Jelena Obrenović, specijalista epidemiologije i šefica Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u "Batutu", kaže da ta ustanova zasad ima podatke da je virus potvrđen kod šest pacijenata, od kojih je jedna osoba umrla. Ona je objasnila da se njihovi podaci razlikuju od "Torlakovih" jer jednom nedeljno dobijaju rezultate analiza.

- Sve osobe su starosti od 52 do 82 godine i uglavnom su imale neuroinvazivni oblik bolesti, odnosno zapaljenje moždanih ovojnica - meningitis. Osim jedne osobe sa stalnim prebivalištem u Nemačkoj, ostali potvrđeni nisu dali podatke o eventualnom putovanju u inostranstvo u poslednje dve nedelje. Među pacijentima za koje se sumnja da imaju groznicu, a takvih je 12, ima onih koji su putovali u Grčku, Makedoniju i Crnu Goru - objašnjava ona.

Dr Obrenović dodaje da se težak oblik bolesti razvija kod jednog na 150 inficiranih pacijenata.

Bolest karakteriše upala mozga (encefalitis) i nema nikave karakteristike po kojima se razlikuje od ostalih encefalitisa, zbog čega je važno da se urade laboratorijske analize na osnovu čijih rezultata se potvrđuje bolest, kazala je zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti prof. dr Olga Dulović.

Međutim, ona je rekla da situacija nije alarmantna i da nema razloga za paniku.

Opasni virus se ne prenosi kontaktom među ljudima. Osoba se može zaraziti samo ako ju je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Kod oko 80 odsto inficiranih ovo oboljenje protiče bez simptoma, dok ostatak ima blagu kliničku sliku.

Pored groznice i glavobolje, u kliničkoj slici dolazi do pojave ukočenosti vrata, dezorijentacije, kome, premora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ozbiljne neurološke manifestacije uključuju ataksiju, odnosno gubitak koordinacije mišićnih pokreta, zapaljenje kičmene moždine...

(Telegraf.rs / Izvor: Beta, Tanjug, Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA