• 0

MAĐARSKA U HAOSU: Romi osnovali odbrambenu gardu

Prema rečima Ištvana Kovača, predsedavajućeg romske samouprave u Mohaču, ako "Mađarska garda" više ne bude marširala, i time Romi više ne budu izloženi pretnjama, neće biti potrebne akcije "Romske garde"

  • 0

Mađarski Romi osnovali su gardu za samoodbranu, čiji je cilj da ovu manjinu brani od napada desničarsko-ekstremističkih grupa.
Gardu je osnovalo udruženje Roma u Pečuju, na jugu zemlje, prenosi mađarska novinska agencija MTI. Romska garda za samoodbranu vrbovaće, kako je najavljeno, članove širom zemlje. Prema portalu "bama.hu" garda želi da nastupa kako bi zaštitila Rome, Jevreje i druge ugrožene manjine.

Vođa Garde Ferenc Bago demantovao je da se skuplja novac za kupovinu naoružanja. Do sada se Gardi priključilo oko 400 Roma, a računa se da će imati između 6.000 i 8.000 članova.
Policija županije Baranja naglašava da se zabranjuje formiranje bilo kakvih protivzakonitih organizacija.
Prema osnivačima Garde, ona je osnovana pošto je, i pored zabrane, i dalje aktivna desničarska "Mađarska garda".
Prema rečima Ištvana Kovača, predsedavajućeg romske samouprave u Mohaču, ako "Mađarska garda" više ne bude marširala, i time Romi više ne budu izloženi pretnjama, neće biti potrebne akcije "Romske garde".
Međutim, ukoliko ipak "Mađarska garda" bude aktivna u romskim opštinama, mora se ubuduće računati sa protivmerama, dodao je on.
Desničarska stranka "Jobik" osnovala je 2007. "Mađarsku gardu", koja je od 2009. zabranjena, ali se iznova formirala pod imenom "Nova mađarska garda".
Ta paravojna formacija je često javno marširala kroz romska naselja i tako širila strah.
(Izvor: Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima