• 0

ITALIJANI ZAHTEVAJU: Francuzi, vraćajte nam našu Mona Lizu!

Iz Luvra su već odbacili zahtev Odbora, s obzirom na to da njihovo polaganje prava na sliku smatraju neosnovanim

  • 0

U Italiji je pokrenuta kampanja za povratak Da Vinčijeve Mona Lise u "rodni grad" Firencu, te je do sada u peticiji prikupljeno više od 150.000 potpisa.
Peticiju je organizovao Nacionalni odbor za istorijsku i kulturnu baštinu, jer smatraju da bi najpoznatije svetsko umetničko delo trebalo da bude vraćeno u muzej Ufici u Firenci, gde je bila izložna početkom 20. veka

Predsednik Odbora Silvano Vinćenti poslao je formalni zahtev francuskom ministru kulture Aureliju Filipetiju, u kojem tvrdi da je povratak slike u Italiju od "visokog istorijskog značaja kako simboličnog, tako i moralnog".
Međutim, iz Luvra su već odbacili zahtev Odbora, s obzirom na to da njihovo polaganje prava na sliku smatraju neosnovanim. Naime, istoričari umetnosti tvrde da je Leonardo sliku počeo da slika 1503. godine u Firenci, ali ju je sa sobom poneo u Pariz 1516. godine. Nakon toga, ona je dospela u vlasništvo francuske kraljevske porodice, te nakon Francuske revolucije završila u Luvru. Iz pariskog muzeja je ukradena 1911. godine, da bi dve godine kasnije bila pronađena u domu talijanskog rodoljuba i bivšeg radnika ovog muzeja Vinćenca Peruđe, prenosi "Dejli mejl".
Pre nego što je vraćena u Luvr, bila je nakratko izložena u Firenci i Rimu, a od tada je u vlasništvu Francuske.
(Izvor: Index.hr)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima