NAĐEN SVEDOK ZLOČINA U ŽUTOJ KUĆI: Detaljno opisano vađenje organa otetim Srbima

Svedok je opisao vađenje srca jednom srpskom zatvoreniku, u mestu kod Kukeša (na severu Albanije) krajem 90-ih godina, naveo je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević

  • 1

Srpsko pravosuđe ima svedoka koji je učestvovao u trgovini ljudskim organima Srba tokom konflikta na Kosovu, izjavio je danas Frans presu tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

- Imamo osobu koja svedoči o medicinskoj proceduri rađenoj na severu Albanije, odnosno o vađenju organa otetim Srbima tokom konflikta 1998-99. na Kosovu" između OVK i srpskih snaga - rekao je Vukčević.

Prema njegovim rečima, svedok, kosovski Albanac, učestvovao je u sukobima i u samim operacijama vađenja ljudskih organa.

- On je opisao vađenje srca jednom srpskom zatvoreniku, u mestu kod Kukeša (na severu Albanije) krajem 90-ih godina - dodao je Vukčević.

- Srce je kasnije prodato na crno tržište. Opisao je detaljno proceduru - rekao je srpski tužilac i dodao da je svedok ispričao kako su izvađeni organi prebacivani do aerodroma u Tirani.

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, usvojenom u januaru 2001. godine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, opisuje se trgovina ljudskim organima na teritoriji Albanije u vreme sukoba na Kosovu.

Marti je naveo i imena bivših gerilaca s Kosova, među kojima i Hašima Tačija, sadašnjeg premijera Kosova. Albanske vlasti odbacile su Martijeve navode da su se operacije obavljale na severu Albanije.

Vukčević je rekao da je njegovo tužilaštvo istraživalo i proveravalo izjave svedoka već više od godinu dana.

- Smatramo da su informacije koje je dao svedok proverene - rekao je srpski tužilac i dodao da je svedok pod strogim merama bezbednosti.

Tužilaštvo smatra da je najmanje 300 ratnih zatvorenika, Srba, bilo prebačeno sa Kosova u Albaniju na kraju konflikta.

Posle usvajavanja Martijevog izveštaja, Evropska unija je imenovala američkog tužioca Džona Klinta Vilijamsona na čelo međunarodne ekipe istražitelja.

Vukčević je odbio da iznese druge detalje o svedočenju, navodeći da će to svedočenje pomoći Vilijamsonu u istrazi.

Slučaj trgovine ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu mogao bi da bude povezan s drugim takvim slučajem, u klinici u Prištini, o kome se vodi proces na Kosovu, navodi Frans pres.

Gruspi od sedmoro ljudi, većinom lekara, sudi zbog ilegalne transplantacije ljudskih organa u bolnici Medikus u Prištini. Ta klinika je zatvorena 2008. godine kada je čitava afera otkrivena.

Vekarić: Izjava svedoka je proveravana 16 meseci

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je danas da je tužilaštvo proverilo navode svedoka i učesnika medicinske procedure vađenja ljudskih organa srpskih zarobljenika sa Kosova, na severu Albanije krajem devedesetih godina i da se uverilo u njihovu tačnost.

"Njegova izjava je zaista frapantna i od velikog je značaja. Mi na ovome radimo već 16 meseci i proverili smo sve njegove navode", precizirao je Vekarić

(Telegraf.rs / izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slobodan

    9. septembar 2012 | 23:13

    to nisu ratni zatvorenici vec kidnapovani Srbi !!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA