• 0

Dinkić: Budžet po meri siromašnih

Upravo 13. penzijom za najsiromašnije vlada pokazuje da želi najviše da pomogne onima koji najmanje imaju, poručio je ministar finansija i privrede i dodao da se boljom kontrolom rashoda očekuje ušteda od 20 milijardi

  • 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je danas da rebalans budžeta i paket mera za fiskalnu konsolidaciju, koji je Vlada usvojila, neće prebaciti teret krize na siromašne građane i najavio da će početkom sledeće godine početi unakrsno ispitivanje prihoda i imovine.
U objašnjenju rebalansa budžeta i novog paketa ekonomskih mera, Dinkić je rekao da neće biti prodaje državnih preduzeća, kao i da se rebalansom najviše odvaja za agrar i socijalnu zaštitu.

- Upravo 13. penzijom za najsiromašnije, pokazujemo da želimo da onima koji najmanje imaju najviše pomognemo. Što se tiče bogatijih, najkasnije početkom sledeće godine, kada uspostavimo kompletnu strukturu Poreske uprave, počinje primena onoga što nikada nije zaživelo u Srbiji, a to je unakrsno ispitivanje prihoda i imovine - kaže Dinkić za Novosti.
Dinkić je rekao i da od bolje kontrole rashoda resora, tokom sledeće godine očekuje uštedu od oko 20 milijardi dinara, jer će ubuduće svi sopstveni prihodi ministarstava ići u centralni budžet, a onda će oni, za specifične programe, tražiti dozvolu Ministarstva finansija ili Vlade.
Na pitanje koliki udar na cene će izazvati povećanje PDV-a na 20 odsto, Dinkić je rekao da je to mera koju je želeo da izbegne, ali da je situacija da bez nje ne bi bilo moguće garantovati isplatu penzija i plata.
- Naravno da će dizanje PDV-a na robu široke potrošnje imati izvestan inflacioni pritisak. Ali, omogućili smo da oni koji su najslabiji, a to su preduzetnici i mala i srednja preduzeća, sa prometom do 50 miliona dinara godišnje, mogu od 1. januara da plaćaju PDV tek kada robu naplate, a ne kad je fakturišu. U tu grupu spada 86 odsto svih poreskih obveznika - tvrdi Dinkić.
On je dodao da sigurno neće biti prodaje Komercijalne banke, EPS-a, Železare, niti bilo koje kompanije koja je državni monopol.
- Za neka druga preduzeća, kao što je JAT, tražićemo strateške partnere... Mogli bismo da razmotrimo ponudu za privatizaciju "Telekoma Srbija", ukoliko bi cena za 100 odsto kapitala bila najmanje 2,5 milijardi evra - kazao je ministar.
(Telegraf.rs / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima