TRGOVINA ORGANIMA: Zloglasni turski hirurg preuzimao srpske organe!

Svedok srpskog Tužilaštva za ratne zločine opisao je čoveka koji je preuzeo srce zarobljenog ruskog mladića, a taj opis odgovara Jusufu Sonmezu, koji je prošle godine uhapšen zbog tgovine organima

  • 1

Zloglasni turski hirurg Jusuf Sonmez učestvovao je u trgovini organima izvađenih zarobljenim srpskim mladićima na klinici "Medikus" na Kosovu i MetohijiSomnez je zbog umešanosti u trgovinu organima uhapšen 11. januara prošle godine u Turskoj. Ceo slučaj otvoren je kada je jedan turski državljanin kolabirao na aerodromu u Prištini, nakon što mu je izvađen bubreg.

Svedok srpskog Tužilaštva za ratne zločine, koji je ispričao kako je srpskom mladiću izvađeno srce zbog prodaje, opisao je čoveka koji je preuzeo organ na aerodromu kod Tirane. Kako prenosi list "Blic", taj opis odgovara Jusufu Sonmezu, turskom hirurgu, koji je u Istanbulu uhapšen zbog trgovine organima u slučaju "Medikus". Prema tvrdnjama svedoka, čovek čiji opis odgovara hirurgu Somnezu bio je u malom ptivatnom avionu na aerodromu Rinas kod Tirane i preuzeo je spakovano srce srpskog mladića.

Somneza je sa trgovinom organima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji povezala i direktorka nevladine organizacije "Organs voč" Nensi Šeper Hjuz.

- Moguće je da je Sonmez bio primalac tih bubrega i da je bio u kontaktu sa ljudima iz OVK koji su mu se obratili - izjavila je Hjuzova.

Somnez je, zbog sumnji da je presađivao ljudske organe na klinici "Medikus" uhapšen 11. januara prošle godine u Turskoj. Pre toga, za ozloglašenim turskih hirurgom tragao je i Interpol.

Davaoci su bili iz siromašnih istočnoevropskih u centralnoazijskih zemalja kojima je za organe obećavano 15.000 evra. Ceo slučaj "Medikus"  otvoren je 2008, nakon što je jedan turski državljanin kolabirao na prištinskom aerodromu dok je čekao da se ukrca na avion za Istanbul, pošto mu je izvađen bubreg.

U izveštaju Unmika, koji je vodio istragu o trgovini organima na Kosovu i Metohiji, navodi se da se sumnja da su organi prebačeni u Tursku. Unmik imenuje osumnjičene Ramuša Haradinaja i njegovog brata Daunta. Turska se navodi kao jedna od destinacija trgovine organima i u izveštaju specijalnog izvestioca Evropske unije Dika Martija.

VILIJAMS DOLAZI U BEOGRAD, RAZGOVARAĆE SA SVEDOKOM

Šef specijalnog tima Euleksa, koji istražuje trgovinu ljudskim organima na Kosovu, Klint Vilijamson, dolazi u Beograd, pošto je upoznat sa delom izjava svedoka srpskog tužilaštva o trgovini organima i želi na "licu mesta" da se uveri u priču.

Kako prenosi "Politika", zaštićeni svedok srpskog tužilaštva za ratne zločine zna imena i prezimena lekara i starešina OVK koji su organizovali ubistva i trgovinu organima u Albaniji krajem devedesetih godina prošlog veka, ali ta imena poznata su samo njemu i tužiocima.

Šef tima EU Klint Vilijamson uskoro će doći u Beograd i biće mu omogućeno da razgovara sa zaštićenim svedokom.

Postoje informacije da je Vilijamson nedavno razgovarao sa prvim ljudima nekoliko evropskih država o programu zaštite svedoka, pa se veruje da i istražni tim EU ima svoje svedoke, a izvesno je da Vilijamson već duže vreme zna za svedoka srpskog tužilaštva.

(M. S. / Izvori: Blic, Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    12. septembar 2012 | 14:02

    samo da se istorija ne ponovi da kao izvrsi samoubistvo,kao zasticeni svedok u slucaju Haradinaja,koji je ubijen u Nemackoj,a zapisano je da je izvrsio samoubistvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA