• 1

Ljajić: Na rast cena će više uticati suša nego PDV

Tržišna inspekcija će ovih dana početi kontrolu trgovina kako bi se sprečio pokušaj pravljenja veštačke nestašice ulja i šećera, poručio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine

  • 1

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić rekao je danas da će povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto minimalno uticati na skok cena hrane jer PDV na osnovne životne namirnice nije menjan i ostao je osam odsto.
- Na cene hrane mnogo više će uticati aktuelna suša i rast cena hrane na svetskom tržištu, koji se kreće od šest do deset odsto - kazao je Ljajić i podsetio da Srbija još spada u grupu zemalja sa najnižom stopom PDV-a.

On je naveo kao primere Poljsku u kojoj je PDV 23 odsto, Hrvatsku - 25 odsto, Mađarsku sa 27 odsto.
Ljajić je najavio da Ministarstvo koje on vodi danas nastavlja pregovore sa Unijom pekara Srbije, koja je nadavno tražila poskupljenje hleba "sava" i da su u razgovore uključeni predstavnici velikih i malih proizvođača.
- Pokušavamo da dođemo do rešenja kako proizvođači ne bi trpeli štetu zbog rasta cena pšenice, brašna i energenata. Međutim, moramo da vodimo računa i o zaštiti najugrozenijih kategorija stanovništva - objasnio je Ljajić.
On je naveo i da se priprema nova uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa 500, koja će stupiti na snagu posle 30. septembra, do kada je postojeća Uredba na snazi.
Ljajić je rekao da će tržišna inspekcija već ovih dana početi kontrolu trgovina, kako bi se sprečio eventualni pokušaj trgovaca da naprave veštačku nestašicu povlačenjem ulja i šecera iz rafova očekujući njihovo poskupljenje.
- Proizvodnja ulja i šećer koju imamo dovoljna je za domaće potrebe, a s druge strane imamo i mogućnost intervencije iz robnih rezervi ukoliko za to bude bilo potrebe. Trenutno imamo 12.000 tona šećera i 13.000 tona ulja u robnim rezervama i u toku je tender za nabavku novih količina ulja i šećera koji sprovodi Direkcija za robne rezerve - naveo je Ljajić.
Upitan da li će ruski kredit biti dovoljan da se obezbedi redovna isplata plata i penzija do kraja godine, ministar trgovine je odgovorio potvrdno i dodao da veruje da će merama koje su preduzete i onim što će se još učiniti u narednom periodu obezbediti redovnost isplata, ne samo plata i penzija već i svih socijalnih davanja.
(Telegraf.rs / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nebitno

    Prekinite da nas poredite sa državama u regionu u kojima je standard viši! I zar pored povećanja cena usled suše, vi još povećate cenu sa tim PDV-om?! Imajte milosti prema ovom narodu!

    0
    0

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima