• 0

MALI OGLASI: Banka Engleske bira guvernera preko novina

Novi guverner engleske banke biće izabran putem javnog oglasa,objavljenom u listu "Ekonomist" i na sajtu za zapošljavanje javnih službi

  • 0

Novi guverner Banke Engleske (BoE) biće izabran do kraja ove godine na osnovu "otvorenog i fer konkursa", koji će biti raspisan putem oglasa u štampi, saopštio je britanski ministar finansija Džordž Ozborn.
Drugi, petogodišnji mandat Mervina Kinga, aktuelnog guvernera centralne banke Velike Britanije, ističe 30. juna 2013.

Kingov naslednik će imati samo jedan mandat, ali u trajanju od osam godina, tokom kojeg će obavljati šire nadležnosti tako što će osim o monetarnoj politici brinuti i o finansijskoj stabilnosti i propisima.
Oglas će biti objavljen u petak u nedeljniku "Ekonomist" i na internet sajtu za zapošljavanje britanskih javnih službi. 
Ovo je prvi put da se guverner Banke Engleske (BoE), kojeg imenuje kraljica Elizabeta na predlog ministra finansija i premijera, bira javnim oglašavanjem u štampi.
- Odlučio sam da imenovanje Kingovog naslednika bude obavljeno na osnovu otvorenog i fer konkursa - kazao je sekretar Ozborn poslanicima u parlamentu.
- Kao i u slučaju Mervina Kinga, tražimo inteligentnog, nezavisnog i poštenog guvernera. Nameravamo da ime izabranog kandidata saopštimo do kraja ove godine - dodao je Ozborn.
Visoki funkcioneri Trezora i BoE biće zaduženi za selekciju kandidata koji će molbe morati da pošalju najkasnije do 8. oktobra.
Izabrani kandidat biće saslušan pred komisijom Trezora parlamenta pre nego što njegovo imenovanje postane definitivno. 
U oglasu će biti precizirano da budući guverner mora biti osoba koja uliva poverenje i kredibilitet kako u samoj Banci tako i na finansijskim tržištima.
(Telegraf.rs / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima