FRKA U NAJAVI: Parada ponosa ipak 6. oktobra!

Lomljava, tuče, krv i suzavac, po svemu sudeći, očekuju nas i ove godine na gej paradi, jer se desničarske organizacije uveliko mobilišu, dok organizatorima ne pada na pamet da odustanu od ovog skupa

  • 9

Lomljava, tuče, krv i suzavac, samo su deo scenarija koji je obeležio Paradu ponosa pre dve godine. Kako sada stvari stoje, ista stvar očekuje nas 6. oktobra, s obzirom na to da organizatori najavljuju održavanje gej parade, dok desničarske organizacije, ali i navijačke grupe, mobilišu svoje snage za taj dan!

Jedan od organizatora Parade ponosa Goran Miletić tvrdi da nikakva posebna dozvola za održavanje ovog skupa nije potrebna, te da je on uredno prijavljen nadležima još 6.maja. Miletić najavljuje da će šetnja centralnim gradskim ulicama biti održana 6. oktobra, dok će program događaja od 30. septembra do 7. oktobra biti uskoro objavljen.

- Deševanja će biti svakog dana održavana u Medija centru od 10 do 16 sati, a nakon toga u drugim prostorima, poput Likovnog salona. Program će obuhvatati različite sadržaje, od tribina i performansa do modne revije i koncerta - kaže Miletić i dodaje da nikakve otvorene pretnje niko nije uputio organizatorima.

Za isti dan najavljeno je još nekoliko okupljanja. Policija se, međutim, još ne oglašava o tome da li su skupovi dozvoljeni, kao ni o bezbednosnim procenama za taj dan.

Nezvanično, neredi su očekivani, ako je suditi po plakatima s porukom: "Čekamo vas u oktobru". Naravno, u pitanju su nepotpisani posteri kojih ima svuda po Beogradu i na kojima se vidi učesnik gej parade koga šutiraju momci s kačketima i maskama preko lica.

I pokret "Dveri" kaže da će učiniti sve da 6. oktobra ne dođe do gej parade, uz najavu demonstracija protiv tog skupa.

- Gej parade u Beogradu ove godine neće biti - poručuje Vladan Glišić  i dodaje da će "Dveri" nastaviti borbu nenasilnim, institucionalnim sredstvima.

Pokret "Naši" za isti dan najavljuje protesni skup ispred Ustavnog suda.

- Ni na jednom našem skupu nije bilo incidenata, ali niko ne može da garantuje da ih neće biti mimo našeg protesta. S obzirom na to što znam kakvo je raspoloženje u narodu, lično očekujem nemire po čitavom gradu - kaže za Telegraf.rs Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

Za 6. oktobar zakazana je i "Parada srama" u organizaciji Saveza ratnih veterana Srbije. Tim potezom, kako su saopštili, žele da skrenu pažnju javnosti na najmarginalizovaniju grupu ljudi - ratne veterane. Gej lezbijski info centar je saopštio da podržava "Paradu srama".

- Podržavamo sve ugrožene grupe da na miran način zahtevaju svoja socijalna prava i da brane svoje ljudsko dostojanstvo. Iznenađeni smo zbog kratkovidosti organizatora "Parade ponosa" koji ne žele da pokažu ni minimum solidarnosti s drugim ugroženim društvenim grupama - kaže Predrag Azdejković iz GLIC-a.

Zanimljivo je da je za 6. oktobar zakazan je i prenos moštiju Kneza Pavla na Oplenac. Prethodno će Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića biti izloženi u Sabornoj crkvi ili Hramu Svetog Save u Beogradu.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пулени

    13. septembar 2012 | 21:08

    Мени није јасно како држава Србија није извадила закључак из 2010 године јер сви знамо да је велика материјална штета била у Београду,преко 3 милиона динара штете! Опет 2010 је добро прошла јер није био угрожен ничији живот али је било повређених доста жандара,зашто би се то поново понављало?

  • davor

    13. septembar 2012 | 23:09

    neka ucesnici gey parade,plate svu nastalu stetu u gradu!Kakav je to nacin da se odrzavaju takvi mitinzi?Ni malo me ne zanima gey populacija i ne zelim da gledam njihove parade!Ni ja ne idem ulicom i vicem da sam heterosexualac. Neka ni oni to ne rade!

  • hromi daba

    13. septembar 2012 | 23:24

    Tvrdim da lazu oni koji tvrde da nemaju nista protiv homoseksualaca, pedera ili gej populacije. Oni koji su presli 50 godinu uceni su da je to bolest, kasnih 60 tih slani su u psihijatrijske ustanove ili kod sudije za prekrsaje. Dakle, ceo zivot provedem sa konstatacijom da je to bolest, a sada bi morao da se i druzim sa njima. Ne mogu, bog je podario straznjicu za vrsenje nuzde, a ne da bi se neko izivljavao. Prihvatit cu ih ako neki od njih koji slucajem ostane "trudan", tada cu verovati da je i Bog pogresio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA