Sud: Draža će uskoro biti mrtav! (FOTO)

Danas je završen proces utvrđivanja činjenica o smrti komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića. Bez dokaza o smrti, Viši sud u Beogradu ne može da odluči o zahtevu za rehabilitaciju

  • 1

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je završen proces utvrđivanja činjenica o smrti komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića i očekuje se da će sud uskoro doneti rešenje kojim bi on i zvanično bio proglašen mrtvim.

Punomoćnik Srpskog liberalnog saveta, advokat Zoran Živanović, izjavio je da očekuje da to rešenje bude doneto pre početka procesa za rehabilitaciju, zakazanog za 8. oktobra u Višem sudu u Beogradu.

- Tim rešenjem se utvrđuje 17. jul 1946. godine kao datum njegove smrti - rekao je Živanović.

Živanović je rekao da se rešenje donosi "na osnovu presude koja je postojala, napisa u tadašnjim medijima i na osnovu nalaza državne komisije za utvrđivanje tajnih grobnica".

Bez dokaza o smrti, Viši sud u Beogradu ne može da odluči o zahtevu za rehabilitaciju Mihailovića, odnosno da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, pošto nema zvaničnih podataka o tome gde je i kad pogubljen i sahranjen.

Tokom postupka za rehabilitaciju, koji traje više od godinu dana pred Višim sudom u Beogradu, ni predlagači rehabilitacije niti sud nisu uspeli da pribave dokaz o Mihailovićevoj smrti od Bezbednosno informativne agencije, Istorijskog arhiva i matičara opštine Ivanjica u kojoj je Mihailović rođen.

Jedini trag o Mihailovićevoj smrti, koji su sudu dostavili predlagači, jeste izveštaj lista "Borba" koji je 18. jula 1946. objavio da je nad Mihailovićem izvršena smrtna kazna streljanjem dan ranije.

Državna komisija za tajne grobnice streljanih posle Drugog svetskog rata utvrdila da je Mihajlović streljan na Adi Ciganliji 17. jula 1946. godine.

Poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović, koji nije prisustvovao nijednom održanom ročištu.

Pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, s akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Predlagači zahteva tvrde da Mihajlović nije imao pravo na odbranu i nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Zahtevom za rehabilitaciju zatraženo je poništenje presude kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu prethodno oduzeta sva građanska prava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Виде Даничић

    17. septembar 2012 | 14:41

    Жив је Дража, умро није - док је Срба и Србије!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA