Dejanović: Utvrđuje se da li su bebe u Novom Sadu umrle zbog stručnih grešaka

- Tokom stručnog nadzora procenjeno je da ima elemenata i za pokretanje vanrednog stručnog nadzora i da ima osnova da se preispita da li je svako u lancu učinio sve što je trebalo i da li je bilo stručnih grešaka - kazala je Dejanovićeva, ukazujući da će samu istragu voditi drugi nadležni organi

  • 1

Tokom sprovođenja stručnog nadzora u porodilištu u Novom Sadu utvrđeno je da ima elemenata za pokretanje vanrednog stručnog nadzora zbog smrti nekoliko beba, a informacije su poslate MUP-u i Tužilaštvu, koji će obaviti svoj deo posla, izjavila je danas ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović.

Dejanovićeva je, gostujući na RTV Vojvodine, kazala da je povodom smrti nekoliko nerođenih beba naloženo sprovođenje spoljnog stručnog nadzora u toj zdravstvenoj ustanovi.

- Tokom stručnog nadzora procenjeno je da ima elemenata i za pokretanje vanrednog stručnog nadzora i da ima osnova da se preispita da li je svako u lancu učinio sve što je trebalo i da li je bilo stručnih grešaka -  kazala je Dejanovićeva, ukazujući da će samu istragu voditi drugi nadležni organi.

Kako je kazala, posao utvrđivanja šta se zaista desilo nije jednostavan, ali će javnost biti informisana o svemu kada se taj posao završi.

Na pitanje da li će se promeniti odluka o izboru lekara kako bi se građanima overila zdravstvena knjižica, Dejanovićeva je navela da je već u više navrata bilo reči o tome da ta odluka nije u skladu sa Ustavom, ali da je izbor lekara važan za pacijente.

- To nije u skladu sa Ustavom i mi smo to u više navrata govorili -  kazala je ona, navodeći da je to ipak završen posao koji ju je sačekao kada je preuzela dužnost ministra zdravlja.

- Izabrani lekar zahteva da bude u našem sistemu korišćen u interesu pacijenta na najbolji mogući način - on mora znati porodičnu anamnezu, zdravstveno stanje pacijenta -  kazala je ministarka zdravlja, navodeći da će raditi na tome da se zdravstveni sistem što više unapredi.

Ona je rekla da onaj ko ima overenu zdravstvenu knjižicu može koristiti sva prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja.

Govoreći o vakcinama, Dejanovićeva je kazala da je devet vrsta već distribuirano ka institutima za zaštitu zdravlja, a potom i domovima zdravlja i dispanzerima.

Kako je kazala, već sutra će biti rešeno snabdevanje vakcine za hepatitis B. 

- Imamo najnormalniju snabdevenost vakcinama i stvaranje bezrazložne panike ne može nikome koristiti - rekla Dejanovićeva, navodeći da će do polovine oktobra, kako je i planirano, početi i vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Ona je navela i da je RFZO dobio instrukcije od Ministarstva zdravlja da se u narednom periodu pronađe način da pod istim uslovima pacijent može da koristi usluge privatnih i državnih apoteka.

Dejanovićeva je kazala da bi bilo dobro da se taj problem reši već u oktobru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA