• 0

Suđenje Joci Amsterdamu za ubistvo Pukanića

Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Sretena Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo vlasnika hrvatskog "Nacionala" 23. oktobra 2008.

  • 0

Suđenje Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, i beogradskom delu njegove kriminalne grupe zbog optužbi da su 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu ubili vlasnika hvatskog "Nacionala" Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franića nastavlja se danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.
Suđenje će biti održano u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj, iako je prethodnih nekoliko pretresa održavano u Okružnom zatvoru u Beogradu iz bezbednosnih razloga, pošto je jedan od optuženih Željko Milovanović zimus pokušao da pobegne iz pritvorske jedinice tog suda.

Osim Jocića, beogradski sud vodi proces protiv Milovanovića, koji je u Županijskom sudu u Zagrebu kao neposredni izvršilac ubistva pravosnažno osuđen u odsustvu na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, kao i Milenka Kuzmanovića.
Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića, 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika hrvatskog "Nacionala".
Tužilaštvo navodi da su, pored Jocića, pripadnici kriminalne grupe bili Milovanović i Kuzmanović.
Pukanićeva bivša supruga Mirjana pronađena je mrtva u svom stanu u Zagrebu 7. januara ove godine.
Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kada je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.
Milovanović je optužen da je postavio eksploziv pored automobila ubijenog hrvatskog novinara, a Kuzmanović da je pripadnicima zagrebačkog dela "Jocićeve grupe" trebalo da obezbedi pasoše za bekstvo, po izvršenom ubistvu.
Hrvatskom delu Jocićeve grupe Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju, Bojanju Guduriću i Slobodanu Ðuroviću kao i Milovanoviću sudilo se u Zagrebu.
Vrhovni sud Hrvatske prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na 150 godina zatvora smanjio je u aprilu za svega dve godine.
Robertu Mataniću koji je organizovao grupu Vrhovni sud je potvrdio 33 godine zatvorske kazne, njegovom bliskom rođaku Luki Mataniću jedinstvena kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i za Amira Mafaljanija.
Željku Milovanoviću koji je eksplozivom u mopedu koji je dovezao u dvorište Nacionala ubio Pukanića i Franjića potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću koji je u rezervi čekao sa snajperom ako eksploziv zataji potvrđena je kazna zatvora od 30 godina.
Ðurović je kao posrednik između naručioca ubistva i izvršioca osuđen na 15 godina zatvora.
Prema srpskoj optužnici, motiv ubistva Pukanića je to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.
Zagrebački sud nije utvrdio postojanje zločinačke organizacije, kako se navodi u optužnici, kao ni naručioca ubistva, pa tako i motiv Pukanićeve likvidacije.
Motiv optuženih za to ubistvo, prema stavu suda u Zagrebu, bilo je koristoljublje budući da su za ubistvo jednog od najeksponiranijih novinara na ovim prostorima dobili 1,5 miliona evra.
Taj sud smatra da samo Ðurović, koji je bio veza između nepoznatog naručioca i izvršioca i koji je podsticao na to ubistvo, zna ko je naručilac Pukanićevog ubistva.
Ðurović je pak u januaru 2011, svedočeći putem video konferencijeske veze sa županijskim sudom u Zagrebu branio pred Specijalnim sudom u Beogradu svog kuma Jocića navodeći da on nema nikakve veze sa ubistvom vlasnika hvatskog "Nacionala".
(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima