PDV NA BEBI OPREMU: Roditelji da ne izigravaju kurire od jednog do drugog šaltera

Predsednica Udruženja "Roditelj" očekuje maksimalno pojednostavljenje procedure prilikom povraćaja PDV-a na bebi opremu, kao i da se ne plaćaju takse za pribavljanje poterbnih dokumenata

  • 0

Predsednica Udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin izjavila je danas da to udruženje očekuje maksimalno pojednostavljenje procedure oko podnošenja zahteva za povraćaj sredstava, odnosno PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Ona je kazala da predstavnici udruženja očekuju da će biti uključeni u konsultativni proces kada su u pitanju mere kojim bi se poboljšali uslovi roditeljstva u Srbiji.

- Treba razjasniti kako će teći te procedure i koliko će to efekta imati. Naš zahtev je bio da se procedura krajnje pojednostavi - rekla je Soćanin za RTS, navodeći primer da, za podnošenje dokumentacije za dobijanje dodataka, roditelji moraju da obiđu više šalterskih službi, "izigravajući kurire između službi sitema".

Kako je kazala, Poreska uprava može sama da prikuplja dokumentaciju koja je u njihovom domenu, a ne da to čine roditelji. Takođe, navela je da bi bilo besmesleno da se plaćaju takse za pribavljanje dokumenata.

Ona je rekla da se nada da roditeljski dodatak neće biti uračunat u ukupne prihode domaćinstva. Soćanin je kazala da bi svi detalji trebalo bi da se preciznije odrede, navodeći da je cilj snižavanje ekonomske cene roditeljstva.

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je ranije da će od 1. januara biti omogućen povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Dogovoreno je da će Ministarstvo finansija i privrede podneti odgovarajuće amandmane na izmene Zakona o PDV-u, kako bi se omogućio povraćaj PDV-a za nabavku hrane i opreme za bebe, i to mleko za odojčad, kašice, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, stolica za auto, u iznosu do 70.000 dinara povraćaja u periodu od rođenja do druge godine uzrasta deteta.

Roditelj ili staratelj će ostvarivati pravo na povraćaj PDV-a ukoliko ukupni prihodi domaćinstva ne prelaze neto iznos od 80.000 dinara mesečno, kao i ukoliko vrednost imovine domaćinstva ne prelazi 200.000 evra. To pravo moći će da se ostvari od 1. januara 2013.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA