• 4

Umesto pretplate taksa za RTS?

Država mora da obezbedi dovoljan i stabilan izvor finansiranja, poručio Aleksandar Tijanić. U prednacrtu zakona koji je napravila radna grupa pri OEBS-u, umesto pretplate predviđena je taksa, navode u RRA

  • 4

Pošto pretplatu za Radio-televiziju Srbije (RTS) plaća samo 30 odsto građana, predviđa se promena načina finasiranja, odnosno uvođenje takse.
Direktor RTS Aleksandar Tijanić i sindikati javnog servisa upozoravaju da je finansiranje nedovoljno da bi sistem javnog servisa normalno funkcionisao.

Najviši procenat naplate pretplate bio je između 62 i 64 odsto, pa je RTS, na primer, 2008. godine imao budžet od 100 miliona evra. Prošlog meseca Beograd je platio 67 odsto, dok je Novi Sad sa nekadašnjih 66, sada spao na 52 odsto.
U ekonomski nerazvijenim regionima, poput Bujanovca, Novog Pazara, Preševa, Lebana, Vranja, Niša i Leskovca, situacija je prilično poražavajuća. U Preševu je, na primer, naplata opala gotovo do nule. U Kragujevcu iznosi 30 posto, koliko je i ukupan srpski prosek.
- Nije normalno da u Hrvatskoj procenat naplate ide preko 90 odsto i da njihov javni servis ima ove godine budžet od 200 miliona evra, a mi imamo 70 miliona evra. Na to dolazi kriza i propaganda da se zakon ne poštuje. Na to dolaze i ogromni dugovi za struju i princip podele prihoda EPS-a i RTS-a, koji ide na štetu RTS-u. Pretplata je gotovo simbolički dobrovoljna, jer zakon neefikasno kažnjava neplatiše i mora da se pretvori u vrstu poreza, takse, sa sankcijama, da bi bila efikasna - kaže Tijanić.
On, međutim, dodaje da to nije posao RTS-a, već države i zakonodavca.
- Normalna država mora da ima i moćan i gledan javni servis. Država mora da obezbedi dovoljan i stabilan izvor finansiranja i da ostavi javni servis na miru sa kadrovskim i drugim zahtevima. To je evropski standard - kaže on.
Potpredsednik Saveta RRA Goran Karadžić upozorava da nikakve promene u ovoj oblasti nisu moguće bez usvajanja novog zakona.
- U prednacrtu zakona koji je napravila radna grupa pri OEBS-u, a koji je upućen prethodnoj vladi, umesto pretplate predviđena je taksa. Rešenja u drugim zemljama su različita, a oni koji su imali ovako nizak procenat naplate uglavnom su ukidali pretplatu i prelazili na finansiranje iz budžeta. Po meni, to je najgora opcija, jer država onda može da vrši veći pritisak na javni servis - smatra on.
Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić ističe da je plaćanje pretplate zakonska obaveza i dobar način da se obezbedi nezavisnost javnog servisa.
Potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović kaže da zahtev sindikata javnog servisa da se finansiranje prebaci na budžet preti da RTS pretvori u javno preduzeće.
(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    Zakon o radiodifuzijim, koji propisuje rtv pretplatu, stupio je na snagu 2003. godine. Od prvog dana njegove primene RTS nezakonito naplacuje rtv pretplatu, tacnije ne ispunjava zakonom propisane uslove za naplatu. Nisam je placao niti cu. Niko nije u obavezi da placa nezakonito potrazivanje. TACKA!

  • milance

    Ja cu da platim u oktobru...2086.

  • dejan

    Ovaj lik zajasio na rts kao da mu je to dedovina, jel mi nemamo nekog pravog strucnjaka koji ce dy ga zameni vec jednom..... Kad zavrsi vruc vetar verovatno cemo po 55-ti pit gledati porodicno blago ili neki bolji zivot. Sjasi vec jednom nezasiti glavonja!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima