SAMO PAMETNO: "Fabrika znanja" otvorena u Podgorici

Regionalna manifestacija koja promoviše znanje i nove tehnologije otvorena je u prisustvu crnogorskog državnog vrha. Jevrosimović: "Najveća šansa za ekonomski oporavak regionalna saradnja na polju tehnologija"

  • 0

Otvaranjem edukativne IT manifestacije "Komtrejd fabrika znanja" u Podgorici nastavljena je saradnja zemalja regiona na planu tehnološkog razvoja. Na svečanom otvaranju održanom na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici prisustvovali su predstavnici crnogorskog državnog vrha, ličnosti iz poslovnog i kulturnog života zemlje, kao i brojni osnovci i srednjoškolci.

Ovogodišnju "Fabriku znanja" otvorio je ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujica Lazović, koji je istakao njen značaj za popularizaciju novih tehnologija i pokretanje kreativnog potencijala u mladim ljudima.

- Crna Gora je usvojila strategiju razvoja informacionog društva od 2012. do 2016. godine pod sloganom "Crna Gora digitalno društvo", a ovaj segment razvoja identifikovan je kao jedan od prioriteta. Sinergija je neophodna kako bi se razvijali u pravcu modernih tehnologija. Fabrika znanja je idealna prilika za popularizaciju novih tehnologija i šansa za pokretanje kreativnog potencijala u mladim ljudima. Postavili smo dobre temelje ovom manifestacijom, a sada nam predstoji period intenzivne nadogradnje - rekao je Lazović.

Ministarka nauke Sanja Vlahović naglasila je da Informacione tehnologije menjaju način na koji živimo, radimo, učimo.

- U ovom vremenu, u kojem mladi zahtevaju odgovore na mnoga pitanja, upravo jedan vrlo značajan deo pitanja novih generacija otkrivaju informacione tehnologije. One možda i jesu naš put da izgradimo bajku budućnosti, uplovimo u novi svet koji kreiramo, napravimo nove vizije za nove domete, “za daleke vidljivosti”- rekla je ministarka Vlahović.

U ime Univerziteta Donja Gorica, prisutne je pozdravila Sandra Tinaj, menadžer Univerziteta, koja je istakla značaj uvođenja modernih tehnologija u sistem obrazovanja.

"Fabrika znanja" tradicionalno uživa podršku najvećih svetskih IT kompanija kao što su "Majkrosoft", "Gugl" ili "Cisko", a uspostavljena je i odlična saradnja sa lokalnim institucijama i Univerzitetom Donja Gorica. Iz godine u godinu i odziv publike je sve veći. Cilj ovogodišnje manifestacije je podizanje nivoa računarske pismenosti u regionu Jugoistočne Evrope, pod sloganom "Znanje2".

Veselin Jevrosimović , predsednik kompanije "Komtrejd", istakao je da se "Fabrika znanja" od pionirskog projekta razvila u tradicionalni događaj u regionu.

- "Fabrika znanja" je nastala 2009. godine kao pionirski projekat "Komtrejda", a u protekle tri godine razvila se u tradicionalni regionalni događaj posvećen obrazovanju u domenu informacionih tehnologija. Naša najveća šansa za ekonomski oporavak je u regionalnoj saradnji na polju tehnologija, ali moramo stvoriti generacije koje poseduju znanje i sposobne su da se uključe u ekonomiju znanja. Ukoliko nastavimo da ulažemo u tehnologije, možda će upravo ovde nastati jedan novi "Gugl", "Epl", "Fejsbuk"...- rekao je on.

U izjavi za Telegraf, Jevrosimović je izrazio zadovoljstvo velikim brojem posetilaca, kao i učešćem renomiranih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija.

- Ovogodišnja "Fabrika znanja" posvećena je robotici i inteligentnim softverskim rešenjima za prepoznavanje lica i "proširenu stvarnost"(augmented reality), što je veliki segment na planu tehnološkog razvoja u koji je ušao "Komtrejd". Izuzetno sam zadovoljan interesovanjem publike, i za sada "Fabriku znanja" je posetilo oko 4.000 osnovaca i isto toliko srednjoškolaca - kaže Jevrosimović.

Za sve učenike i studente na ovogodišnjoj manifestaciji pripremljeni su različiti segmenti programa prilagođeni njihovom nivou predznanja, kao i kvizovi, predavanja istaknutih IT profesionalaca. Događaj će biti zatvoren besplatnim nastupom popularnog rok benda "Bajaga i Instruktori".

(Lj. Vučetić / Foto: Marko Todorović)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA