• 0

SAMO PAMETNO: "Fabrika znanja" otvorena u Podgorici

Regionalna manifestacija koja promoviše znanje i nove tehnologije otvorena je u prisustvu crnogorskog državnog vrha. Jevrosimović: "Najveća šansa za ekonomski oporavak regionalna saradnja na polju tehnologija"

  • 0

Otvaranjem edukativne IT manifestacije "Komtrejd fabrika znanja" u Podgorici nastavljena je saradnja zemalja regiona na planu tehnološkog razvoja. Na svečanom otvaranju održanom na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici prisustvovali su predstavnici crnogorskog državnog vrha, ličnosti iz poslovnog i kulturnog života zemlje, kao i brojni osnovci i srednjoškolci.
Ovogodišnju "Fabriku znanja" otvorio je ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujica Lazović, koji je istakao njen značaj za popularizaciju novih tehnologija i pokretanje kreativnog potencijala u mladim ljudima.

- Crna Gora je usvojila strategiju razvoja informacionog društva od 2012. do 2016. godine pod sloganom "Crna Gora digitalno društvo", a ovaj segment razvoja identifikovan je kao jedan od prioriteta. Sinergija je neophodna kako bi se razvijali u pravcu modernih tehnologija. Fabrika znanja je idealna prilika za popularizaciju novih tehnologija i šansa za pokretanje kreativnog potencijala u mladim ljudima. Postavili smo dobre temelje ovom manifestacijom, a sada nam predstoji period intenzivne nadogradnje - rekao je Lazović.
Ministarka nauke Sanja Vlahović naglasila je da Informacione tehnologije menjaju način na koji živimo, radimo, učimo.
- U ovom vremenu, u kojem mladi zahtevaju odgovore na mnoga pitanja, upravo jedan vrlo značajan deo pitanja novih generacija otkrivaju informacione tehnologije. One možda i jesu naš put da izgradimo bajku budućnosti, uplovimo u novi svet koji kreiramo, napravimo nove vizije za nove domete, “za daleke vidljivosti”- rekla je ministarka Vlahović.
U ime Univerziteta Donja Gorica, prisutne je pozdravila Sandra Tinaj, menadžer Univerziteta, koja je istakla značaj uvođenja modernih tehnologija u sistem obrazovanja.

"Fabrika znanja" tradicionalno uživa podršku najvećih svetskih IT kompanija kao što su "Majkrosoft", "Gugl" ili "Cisko", a uspostavljena je i odlična saradnja sa lokalnim institucijama i Univerzitetom Donja Gorica. Iz godine u godinu i odziv publike je sve veći. Cilj ovogodišnje manifestacije je podizanje nivoa računarske pismenosti u regionu Jugoistočne Evrope, pod sloganom "Znanje2".
Veselin Jevrosimović , predsednik kompanije "Komtrejd", istakao je da se "Fabrika znanja" od pionirskog projekta razvila u tradicionalni događaj u regionu.
- "Fabrika znanja" je nastala 2009. godine kao pionirski projekat "Komtrejda", a u protekle tri godine razvila se u tradicionalni regionalni događaj posvećen obrazovanju u domenu informacionih tehnologija. Naša najveća šansa za ekonomski oporavak je u regionalnoj saradnji na polju tehnologija, ali moramo stvoriti generacije koje poseduju znanje i sposobne su da se uključe u ekonomiju znanja. Ukoliko nastavimo da ulažemo u tehnologije, možda će upravo ovde nastati jedan novi "Gugl", "Epl", "Fejsbuk"...- rekao je on.
U izjavi za Telegraf, Jevrosimović je izrazio zadovoljstvo velikim brojem posetilaca, kao i učešćem renomiranih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija.

- Ovogodišnja "Fabrika znanja" posvećena je robotici i inteligentnim softverskim rešenjima za prepoznavanje lica i "proširenu stvarnost"(augmented reality), što je veliki segment na planu tehnološkog razvoja u koji je ušao "Komtrejd". Izuzetno sam zadovoljan interesovanjem publike, i za sada "Fabriku znanja" je posetilo oko 4.000 osnovaca i isto toliko srednjoškolaca - kaže Jevrosimović.
Za sve učenike i studente na ovogodišnjoj manifestaciji pripremljeni su različiti segmenti programa prilagođeni njihovom nivou predznanja, kao i kvizovi, predavanja istaknutih IT profesionalaca. Događaj će biti zatvoren besplatnim nastupom popularnog rok benda "Bajaga i Instruktori".

(Lj. Vučetić / Foto: Marko Todorović) 
 
 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima