TUŽIOCI TRAŽE ZATVOR: Naučnici procenili da nema opasnosti od zemljotresa, a poginulo 300 ljudi!

Među optuženima su neki od najboljih italijanskih naučnika, uključujući Enca Boskija, bivšeg direktora Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, i Klaudija Eva, profesora fizike na Univerzitetu u Ðenovi

  • 0

Italijanski tužioci su danas tražili četvorogodišnju zatvorsku kaznu za svakog od sedam naučnika koji su optuženi da su potcenili rizik od zemljotresa u L'Akvili u kome je 2009. poginulo 309 ljudi.

Naučnici su članovi specijalnog odbora koji je formiran da proceni rizike od prirodnih katastrofa i održao je hitan sastanak u L'Akvili 31. maja 2009, šest dana pre razornog zemljotresa koji je uništio grad.

Sastanak je sazvan posle niza malih podrhtavanja tla i na njemu je zaključeno da nije moguće utvrditi da li bi mogao uslediti jači zemljotres, mada je upućen poziv za striktno poštovanje mera za slučaj opasnosti od zemljotresa u toj oblasti.

Tužilac Fabio Pikuti rekao je da su naučnici napravili nepotpunu, nestručnu, neprikladnu i kriminalno pogrešnu analizu, navodi AFP.

On je kazao da je saopštenje koje je odbor objavio pre zemljotresa sadržalo banalne, beskorisne, kontradiktorne i pogrešne informacije.

Među optuženima su neki od najboljih italijanskih naučnika, uključujući Enca Boskija, bivšeg direktora Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, i Klaudija Eva, profesora fizike na Univerzitetu u Ðenovi.

Pikuti je pomenuo rečenicu koja se pripisuje Boskiju, koji je, navodno, rekao: "Smatram da ne postoji mogućnost da dođe do zemljotresa".

- Ljudi su poginuli zbog ove rečenice - kazao je Pikuti.

Branioci će izneti završne reči 9. i 10. oktobra, a presuda će biti izrečena do 23. oktobra, piše list "Tempo".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA