• 0

TUŽIOCI TRAŽE ZATVOR: Naučnici procenili da nema opasnosti od zemljotresa, a poginulo 300 ljudi!

Među optuženima su neki od najboljih italijanskih naučnika, uključujući Enca Boskija, bivšeg direktora Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, i Klaudija Eva, profesora fizike na Univerzitetu u Ðenovi

  • 0

Italijanski tužioci su danas tražili četvorogodišnju zatvorsku kaznu za svakog od sedam naučnika koji su optuženi da su potcenili rizik od zemljotresa u L'Akvili u kome je 2009. poginulo 309 ljudi.
Naučnici su članovi specijalnog odbora koji je formiran da proceni rizike od prirodnih katastrofa i održao je hitan sastanak u L'Akvili 31. maja 2009, šest dana pre razornog zemljotresa koji je uništio grad.

Sastanak je sazvan posle niza malih podrhtavanja tla i na njemu je zaključeno da nije moguće utvrditi da li bi mogao uslediti jači zemljotres, mada je upućen poziv za striktno poštovanje mera za slučaj opasnosti od zemljotresa u toj oblasti.
Tužilac Fabio Pikuti rekao je da su naučnici napravili nepotpunu, nestručnu, neprikladnu i kriminalno pogrešnu analizu, navodi AFP.
On je kazao da je saopštenje koje je odbor objavio pre zemljotresa sadržalo banalne, beskorisne, kontradiktorne i pogrešne informacije.
Među optuženima su neki od najboljih italijanskih naučnika, uključujući Enca Boskija, bivšeg direktora Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, i Klaudija Eva, profesora fizike na Univerzitetu u Ðenovi.
Pikuti je pomenuo rečenicu koja se pripisuje Boskiju, koji je, navodno, rekao: "Smatram da ne postoji mogućnost da dođe do zemljotresa".
- Ljudi su poginuli zbog ove rečenice - kazao je Pikuti.
Branioci će izneti završne reči 9. i 10. oktobra, a presuda će biti izrečena do 23. oktobra, piše list "Tempo".
(Telegraf.rs / Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima