• 0

Marić: Vatrogasci u "Kontrastu" dobro radili svoj posao

Istraga je u toku, utvrdiće se ko je radio svoj posao, ko nije. Najlakše je svaliti krivicu na vatrogasce spasioce, na ljude koji svakodnevno žrtvuju svoj život da spasu što više ljudskih života - kaže načelnik Sektora za vanredne situacije MUP

  • 0

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić izrazio je uverenje da su vatrogasci i spasioci iz Novog Sada dobro uradili posao prilikom gašenja požara u diskoteci "Kontrast". Ipak, on je  naglasio da će istraga utvrditi činjenice i istinu.
- Istraga je u toku, utvrdiće se ko je radio svoj posao, ko nije. Najlakše je svaliti krivicu na vatrogasce spasioce, na ljude koji svakodnevno žrtvuju svoj život da spasu što više ljudskih života. Zašto i s kojim motivima se to radi, mislim da će biti jasno i u toku sudskog postupka - rekao je Marić.

Marić je osporio navode iz krivične prijave pravnih zastupnika zakupaca diskoteke protiv komandira čete Vatrogasno-spasilačke jedinice Novi Sad Gorana Krstića i šefa smene Darka Jocića i kazao da nije istina da je prvo na lice mesta stiglo neispravno vozilo.
- Vozilo koje je stiglo bilo je pokvareno, ali ono nije stiglo prvo i nije dovedena u pitanje cela organizacija i efikasnost same intervencije - tvrdi Marić.
Prema njegovim rečima, netačno je i da vatrogasci i spasioci nisu imali adekvatnu opremu za ulazak u požar, kao ni to da se nije utvrđivalo da li su pomoćni prolazi ili izlazi otključani ili ne.
- Ali je tačno da je na objektu neko otvorio krov, da je došlo do naglog širenja požara. I sama dojava je kasnila više od 15 minuta - tvrdi Marić.
SISTEM REGISTRACIJE KLUBOVA JE LOŠ
Kako je istakao, 1. aprila ove godine u toj diskoteci, kada je nastradalo šest mladih ljudi, tragedija se dogodila zbog "lošeg sistema registracije klubova u Srbiji".
- Sa Brankom Miladinovićem, roditeljem Tamare koja je nastradala u 'Kontarstu', pokušavamo da popravimo taj sistem, kada je reč o registraciji klubova i mesta gde se okuplja veliki broj ljudi. Taj sistem je potpuno naopako postavljen - istakao je Marić.
On je objasnio da klub može da se registruje u Agenciji za privredne registre tako što se dostavi dokaz o vlasniku, dokaz da postoji zaštita od buke, i da klub može da počne da radi. Tek onda, kako je rekao, počinje da se pribavlja saglasnost sa aspekta zaštite od požara.
- Naša je ideja da se izmenom tri zakona registracija ovakvih mesta vrši jedino pod uslovom da su pribavljane sve saglasnosti sa aspekta zaštite od požara. Potpuno identična situacija je bila u Mađarskoj, sa istim tragičnim ishodima, dok ljudi nisu promenili sistem i uveli sistem registracije takvih klubova na jedan drugačiji način - poručio je Marić.
On je istakao da to što se desilo u diskoteci "Kontrast", međutim, ne isključuje odogvornost bilo kojih aktera pripadnika Sektora za vanredne situacije u oblasti preventive, ako ga je bilo.
(M. S. / Tanjug) 
 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima