LAŽNA UZBUNA: Bez ponovnog uvođenja viza

Iz kabineta komesarke za unutrašnje poslove Evropske unije poručuju da neće biti "preispitivanja belog šengena", kako je predložio nemački političar

  • 0

U kabinetu komesarke  za unutrašnje poslove Evropske unije Sesilije Malstrom kažu da nijedna država članica EU nije uputila zvaničan zahtev za ponovno uvođenje viznog režima za Srbiju i Makedoniju. Šef Odbora za unutrašnje poslove Bundestaga Volfgang Bozbah pokrenuo je inicijativu za preispitivanje "belog šengena" sa dve balkanske zemlje zbog povećanog broja tražilaca azila.

Saradnici Sesilije Malstrom objasnili su za dnevni list "Danas"  da su se "posle uspostavljanja vizne liberalizacije pojedine članice EU suočile sa značajnim prilivom osoba koje su prekršile procedure u vezi s dobijanjem azila".

- U cilju sprečavanja zloupotreba bezviznog režima,Evropska komisija je pokrenula sistem monitoringa koji podrazumeva nadzor nad sprovođenjem mera koje preduzimaju zemlje Zapadnog Balkana, kao i mehanizam za upozoravanje pod rukovodstvom Agencije EU za bezbednost spoljnih granica. Treći izveštaj o situaciji u tom domenu biće uskoro predstavljen Evropskom savetu i Evropskom parlamentu - poručuju iz kabineta komesarke EU.

(M. S. / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA