NE PREDAJE SE: Asanž tuži australijsku premijerku zbog klevete

Australijska premijerka komentarisala je 2010. godine da je curenje informacija iz američke diplomatske pošte "nelegalno i krajnje neodgovorno", što je "Masterkard Australija" iskoristila da blokira donacije "Vikiliksu"

  • 0

Osnivač sajta "Vikiliks" (WikiLeaks) Džulijan Asanž izjavio je danas da je unajmio tim advokata koji treba da utvrdi ima li osnova za pokretanje tužbe za klevetu protiv australijske premijerke Džulije Gilard.

- Razmišljamo da je tužimo za klevetu, pa sam angažovao advokate u Sidneju i oni istražuju moguće načine za pokretanje tužbe protiv Gilardove u vezi sa njenom izjavom - rekao je Asanž australijskoj mreži aktivista u intervjuu koji je danas objavljen.

Australijska premijerka komentarisala je 2010. godine da je curenje informacija iz američke diplomatske pošte "nelegalno i krajnje neodgovorno" i iako sajt "Vikiliks" zvanično nije prekršio bilo koji zakon objavljivanjem tih informacija, takvi komentari Gilardove iskorišćeni su protiv "Vikiliksa".

- "Masterkard Australija" (MasterCard Australia), u obrazloženju zašto je blokirala i sprečila posednike australijske (kreditne kartice) Master kard od doniranja Vikiliksu, navela je (pomenutu) izjavu Džulije Gilard kao opravdanje. Tako da su efekti (njene) izjave delovali i direktno uticali na finansijsku održivost Vikiliksa - objasnio je Asanž, prenela je agencija AFP.

Prema navodima francuske agencije, Australijanac Asanž, koji se sada nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu gde je našao utočište kako ne bio izručen Švedskoj, gde mu preti sudski proces zbog navodnog silovanja, planira da se kandiduje za australijski Senat na izborima zbog iduće godine.

Asanž je negira optužbe za navodno silovanje i strahuje da je izručenje Švedskoj samo "most za predaju" SAD gde bi, prema navodima njegovih pristalica, mogao da dobije u sudskom procesu i smrtnu kaznu.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA