KAKO ĆE SADA IZGLEDATI OBUKA ZA VOZAČE: Nova pravila i cene od 25. oktobra

Oni koji su obuku počeli pre 25. okotbra, mogu da je završe u naredna tri meseca, kada počinju dodatni časovi. Obuka će biti skuplja, ali Vlada Srbije još nije odlučila koliko

  • 5

Pravilnici koji regulišu kako će se ubuduće sticati vozačka dozvola stupiće na snagu 25. oktobra. Ko počne obuku pre tog datuma, ima rok da je završi do 25. januara, a ispit će moći da polažu kad hoće. Nadležni tvrde da buduće vozače očekuje bolja i savremenija obuka, ali se još uvek ne zna po kojoj ceni.

Budući vozači još ne znaju koliko će koštati dobijanje novih dozvola. Generalni sekretar Zajednice auto-škola Srbije Petar Rašeta kaže da će to, u svakom slučaju, biti više nego do sada, pa su ovih dana auto-škole "pretrpane" polaznicima.

- U formiranju cene obuke moraće da se uzme u obzir i licenciranje instruktora i predavača, povećanje broja časova, nova oprema i vozila, izgradnja poligona - kaže Rašeta za "Večernje novosti".

Naravno, sve ovo će platiti kandidati za buduće vozače. Ipak, Rašeta objašnjava da se još ne zna koliko će morati da plate jer o tome tek treba da odluči Vlada Srbije.

- Ostaje da Vlada Srbije, a mi u to verujemo, onako pošteno saopšti koja je to najniža cena za dobijanje vozačke dozvole. Nadamo se da se neće ići na čuvanje 'socijalnog mira', jer to onda otvara mnogo prostora za zloupotrebe u auto-školama i korupciju - kaže Rašeta.

Zajednica auto-škola Srbije ima urađenu kalkulaciju cene obuke u školama. Cena polaganja prve pomoći ići će direktno na pleća kandidata i auto-škole sa tim iznosom neće imati nikakve veze.

KO NE POLOŽI ISPIT, IDE NA DODATNU OBUKU

- Oni koji započnu obuku do 25. oktobra, a ne završe je, imaju rok od tri meseca da je okončaju. Dakle, do 25. januara 2013. Ako je ne završe, poništava im se obuka. Pri tome, oni koji završe obuku ne moraju da polože vozački ispit, jer 25. januar nije rok za polaganje ispita. Može, teoretski, da se polaže i za 25 godina, tako da neko ko je završio obuku, na primer, 1991. može da izađe na ispit - objašnjava Rašeta.

Ipak, kandidati će morati da "dorade" znanje stečeno na staroj obuci.

- Ko god dođe sa dokumentom da je završio obuku i želi da polaže bar jedan deo ili celu obuku, uzimaće dodatne časove: po tri dodatna časa teorije i tri dodatna časa praktične obuke, naravno, uz polaganje ispita iz prve pomoći - kaže Rašeta.

Kandidati sada žure da polože bar teoretski deo ispita do 25. oktobra, jer bi tada bili oslobođeni polaganja ispita iz prve pomoći, što će predstavljati značajnu uštedu.

Auto-škole će dobiti godinu dana da se usklade sa novim propisima. Učionice, na primer, moraju da budu opremljene kompjuterima, a svi časovi, ukupno njih 40, biće snimani. Traži se i izgradnja velikih poligona.

Procena je da će bar polovina auto-škola morati da stavi katanac u bravu, jer, iako je zakon predvideo da škola može da radi i sa samo tri licencirana instruktora, to neće biti ekonomski isplativo i preživeće samo najveći.

ŠTA ČEKA POLAZNIKE

Kandidat za vozača ubuduće će morati da odsluša, u učionici i pod video-nadzorom, 30 čisto teorijskih časova od po 45 minuta i još deset časova takozvanih praktičnih vežbi. Tek onda može da sedne za komande vozila i biće obavezan, u zavisnosti od kategorije za koju se obučava, da vozi od 20 do 40 časova. Ne više od dva časa dnevno. Zatim mora da pohađa obuku iz prve pomoći, pa tek kada položi taj ispit može da se nada dozvoli.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sns

    9. oktobar 2012 | 19:30

    koje je ovo sranje sad ,samo izmisljaju kako da nam uzmu novac! trazili smo ih e sada cemo da placamo za to!!! svi su isti bez razlike.

  • Anonymus

    9. oktobar 2012 | 19:02

    Ljudi ovo bre nema nigde.. treba 3-4 meseca covek da radi da bi mogao da polaze za kola, a sto skoro pa cela plata ode na racune i jedva ostane coveku da kupi jedan leba i casu jogurta na dan sto ispada oko 70 dinara, ne racunam sad svakog gradjanina, ali kod vecine njih je ovakva situacija.. Sta sad treba, da postanemo vegeterijanci i da pocnemo da pasemo travu i da se iz 21. veka vratimo u 5 vek pre nove ere ???? Ej Srbijo sta si dozivela, nekad smo bili jedna od najjacih sila,a danas nas gazi ko stigne ko da smo sugavi

  • Pedja

    9. oktobar 2012 | 20:30

    Ha,ha,ha...jedino su zaboravili da dodaju da ce i dalje u svakoj auto skoli i onaj ko ne zna ili nece da polaze,a casti instruktora i pandure-POLOZITI GARANTOVANO...ta stavka se nikad nece promeniti,ni u svakom novom "ZAKONU" !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA