Nata Mesarović: Političari nikada nisu vršili pritisak na mene

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda kaže da su tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića vršeni pritisci na nju preko medija, dodajući da sudija mora da bude nezavisan

  • 1

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda i VSS Nata Mesarović kaže da na nju nikada nije vršen politički pritisak, niti su joj se sudije obraćale sa takvom žalbom.

- Svaki sudija u Srbiji zna da može da se obrati predsedniku Vrhovnog kasacionog suda ako neko pokuša da vrši pritisak i javnost bi odmah bila obaveštena. Dosad mi se niko nije obratio sa takvom žalbom, rekla je Nata Mesarović.

Ona kaže da pritisci na sudstvo najčešće dolaze putem medija i da građani sami mogu da prepoznaju ko i na koji način pokušava da utiče na sudstvo preko medija.

- Tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića vršeni su pritisci na mene preko medija, ali sudija mora da bude nezavisan od takvih uticaja i da im ne podleže. Takvih pritisaka ima, ali sudstvo mora da bude iznad njih, rekla je Nata Mesarović.

Nata Mesarović je, povodom inicijative za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o sudijama koja se odnosi na izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda, rekla da bi Ustavnom sudu Srbije trebalo postaviti pitanje zašto baš sada raspravlja o toj inicijativi, a da bi njen komentar na tu temu "ulazio u domen spekulacija".

Ona je istakla da to pitanje nije trebalo da čeka dve godine ako je način izbora predsednika Vrhovnog kasacionog suda neustavan, i podsetila da je inicijativa podneta 7. maja 2010. godine.

- Kao predsednica Visokog saveta sudstva pisala sam predsedniku Ustavnog suda Dragiši Slijepčeviću odmah nakon podnošenja inicijative pre dve godine da raspravu o ustavnosti što pre stavi na dnevni red, jer je reč o veoma važnom pravnom pitanju, rekla je Nata Mesarović.

Sudija objašnjava da je reč o funkciji, a ne o pojedincu, iako su neki mediji inicijativu povezali sa njom i najavili njeno smenjivanje.

Nata Mesarović rekla je i da se pretpostavka nevinosti mora poštovati za svakog osumnjičenog i da javnost ima pravo da zna kada je neko optužen i zbog čega, ali se niko ne sme proglasiti krivim pre okončanja sudskog postupka.

(A. T. /Izvor: Beta)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA