NOVO SRPSKO ZAKONODAVSTVO: Ukida se "uznemirenje javnosti" kao osnov za pritvor!

Radna grupa Ministarstva pravde, koja sprema Nacrt za izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, smatra da je "uznemirenje javnosti" veoma problematičan osnov da se neko stavi "iza rešetaka"

  • 0

Zakonska odredba "uznemirenje javnosti", kao osnov za određivanje pritvora osumnjičenom, mogla bi do kraja ove godine da bude ukinuta, navode u radnoj grupi Ministarstva pravde.

Taj razlog, po kome tužilaštvo može da zahteva a sud da odredi pritvor, uveden je Zakonikom o krivičnom postupku koji je stupio na snagu 15. januara ove godine, ali su svi izgledi da neće potrajati ni godinu dana, s obzirom na to da se spremaju izmene i dopune tog zakonika.

Radna grupa Ministarstva pravde, koja sprema Nacrt za izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, smatra da je "uznemirenje javnosti" veoma problematičan osnov da se neko stavi "iza rešetaka" i da postoji bojazan da se proizvoljno tumači.

Predsednik radne grue Milan Škulić smatra da se taj razlog svodi "de fakto na kaučuk normu" pošto omogućava da se veoma široko tumači u praksi.

- Lično se zalažem da se izbaci iz Zakonika taj razlog za pritivor, koji je uveden kao neka vrsta zamene za nekad obavezni pritvor. Ne znam da li će to rešenje bii izbačeno ili preformulisano, ali tako loša norma ne može da ostane - rekao je Škulić.

Kako je dodao, pojam "uznemirenje javnosti" suviše je širok, a osnovi za pritvaranje moraju biti jasno i precizno definisani.

Po tom osnovu u višemesečnom pritvoru su bili bivši čelnici "Kolubare" Dragan Tomić i Vladan Jovičić, a i dalje se nalaze osumnjičeni za aferu "Agrobanka", kao i bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije.

Škulić je kazao da će u ZKP-u ostati svi klasični razlozi za pritvor, kao što su opasnost od bekstva, opasnost od opstrukcije okrivljenog - uticanje na svedoke i uklanjanje dokaza, opasnost da ponovi ili dovrši pokušano krivično delo ili delo kojim preti.

- Suština izmena ZKP-a jeste da istraga ostaje javnotužilačka, ali se uvodi, odnosno vraća, značajnija uloga suda - ukazao je profesor i naglasio da se vraća mogućnost izjavljivanja žalbe na rešenje (naredbu) o sprovođenju istrage.

Glavni pretres, prema njegovim rečima, ostaje adverzabilno konstruisan, uz pojačanje načela istine u krivičnom postipku, ali ne na apsolutan način.

Ta rešenja su, kako je istakao, u skladu s Ustavom, koji propisuje da svako ima pravo da traži da sud raspravi o osnovanosti sumnji i optužbi.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA