RRA i RTS: Finansiranje javnog servisa pretplatom neefikasno

Savet Republičke radiodifuzne agencije i rukovodstvo Radio-televizije Srbije saopštili su da naplativost pretplate nije na zavidnom nivou i da je neophodno uspostaviti siguran način finansiranja

  • 2

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i rukovodstvo Radio-televizije Srbije (RTS) zaključili su danas da je neophodno obezbediti stabilno finansiranje javnog servisa jer se dosadašnji model finansiranja putem pretplate pokazao neefikasnim.

Zaključeno je i da je u budućnosti odgovarajućim zakonskim rešenjima neophodno obezbediti stabilno finansiranje javnog servisa.

- Sada se pravi niz medijskih zakona i mislim da država kroz te zakone mora da se potrudi da predvidi potpuno siguran način finansiranja javnog servisa tako da on bez problema može da funkcioniše i obavlja svoju funkciju - rekao je posle sastanka predsednik Saveta RRA vladika jegarski Porfirije.

Upravni odbor RTS-a zauzeo je stav da je stabilno i redovno finansiranje važno i za očuvanje nezavisnosti javnog servisa.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora RTS Predraga Markovića, glavni zaključci sastanka su da se poštuje postignut nivo standarda rada i finansiranja javnog servisa.

- To znači da javni servisi moraju da imaju redovno i dovoljno finansiranje, kao i da se sačuva nezavisnot njihovog rada i uređivačke politike - kazao je Marković.

Plaćenje pretplate je zakonska obaveza uvedena 2002. godine. RTS je naveo da je procenat naplativnosti TV pretplate trenutno na nivou koji onemogućava funkcionisanje javnog servisa.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Papa smurf

    18. oktobar 2012 | 05:47

    Koliko dobro radite toliko para dobijate. Sve je uzročno-posledično povezano. Da nešto valjate narod bi više plaćao, ovako vam je kako vam je.

  • zeljko

    18. oktobar 2012 | 02:04

    A da probate da povecate kvalitet programa,smanjite emitovanje"serija rekordne gledanosti" i da pretplatu placa svako ko zeli da gleda vas program?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA