MOJ STRIC JE DIKTATOR: Unuk pokojnog vođe Severne Koreje želi da gradi mir u svetu

Istog dana kada njegova zemlja preti Seulu ratom zbog propagandnih pamfleta, Kim Han-sol je, ležerno obučen, govorio o bliskom prijateljstvu s đacima iz Južne Koreje i Amerike i nadama da će se dve Koreje ujediniti

  • 0

Unuk Kim Džong-ila Kim Han-sol nazvao je svog strica, sadašnjeg vođu Severne Koreje Kim Džong-una, dikatatorom u intervjuu koji daje redak uvid u najtajanstveniju vladajuću dinastiju na svetu.

Ovo dolazi samo dan nakon što je procurela informacija o misterioznom nestanku prve dame Severne Koreje, i istog dana kada Pjongjang preti Južnoj Koreji ratom ako baci propagandni materijal na njenu teritoriju.

Tokom intervjua, obavljenog u međunarodnoj školi u Mostaru gde se obrazuje, Kim Han-sol je govorio o svojoj želji da "stvari učini boljim" za narod Koreje.

Sportski obučen, sa zatamnjenim naočarima, dve minđuše u levom uvetu i modernom frizurom, Kim je govorio i o bliskom prijateljstvu s đacima iz Južne Koreje i Amerike i njegovim nadama da će se Korejsko poluostrvo ujediniti.

Rođen u Pjongjangu 1995. Kim je opisao usamljeničko detinjstvo provedeno većinom u domu porodice njegove majke, izolaciju od dede, koga zapravo nikada nije sreo i koji je umro u decembru prošle godine.

- Uvek sam želeo da ga sretnem, jer sam samo hteo da znam kakav čovek je bio - rekao je Kim u intervjuu koji je emitovan na francuskoj televiziji, a zatim postavljen na Jutjubu.

- Zapravo sam ga čekao... dok nije umro, nadajući se da će on doći i pronaći me, jer stvarno nisam znao da li on uopšte zna da postojim - rekao je on.

Kim, sada 17-godišnjak, sin je Kim Džong -ilovog najstarijeg sina Džong-nama, koji je izgubio naklonost oca posle pokušaja da tajno uđe u Japan 2001. s lažnim pasošem, kako bi posetio Diznilend.

Porodica mu je od tada praktično živela u egzilu, najviše na kineskoj teritoriji Makaou.

- Moj otac stvarno nije bio zainteresovan za politiku - odgovorio je Kim, upitan zašto je njegov otac zaobiđen prilikom dinastičkog prenosa vlasti na najmlađeg brata.

- Stvarno ne znam zašto je on postao diktator - kaže Kim za svog strica Kim Džong-una. - To je bilo između njega i mog dede - preneo je AFP.

Intervju je uradila na engleskom Elizabet Ren, bivša podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalni izvestilac o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini.

Tokom intervjua objavljen je i snimak s opisom da je 1995. godina, kada je rođen Kim Han-sol, bila teška godina za Severnu Koreju jer su milioni ljudi gladovali.

- Dok sam rastao u Severnoj Koreji, nisam bio svestan šta se tamo dešava - rekao je Kim.

- Uvek sam sanjao da ću se jednog dana vratiti tamo i učiniti stvari boljim i lakšim za ljude - dodao je on.

Kim je upisan u koledž u Mostaru prošle godine, izazivajući ogromno interesovanje medija, a koje on pokušava da izbegne. Nije objasnio zašto se sada predomislio da govori.

Govoreći o svom školovanju u inostranstvu, u Makaou i Hercegovini, Kim je naveo da je bio na "neki način nespretan" kada je sreo učenike iz Južne Koreje i SAD.

"Ali onda, malo po malo, počeli smo da razumemo jedni druge", rekao je on. "Sada smo stvarno dobri drugovi i putujemo zajedno i to je divan osećaj".

On je rekao da je tužno što ne može da ide u Južnu Koreju, ali je izrazio nadu da "uz malo napora, korak po korak, može da se dođe do rešenja i ujedinjenja".

Kim nije govorio kakvi su odnosi između njegove porodice i režima koji predvodi njegov stric u Pjongjangu.

U intervjuu za japanske medije njegov otac Kim Džong-nam je u februaru govorio s omalovažavanjem o Kim Džong-unu. Tom prilikom za njega je rekao da nema nimalo osećaja za "odgovornost i dužnosti" i da će njegova podmitljivost i korupcija dovesti Severnu Koreju do propasti.

Kim Han-sol je otkrio da je imao libijskog cimera u Mostaru koji je podržavao revoluciju kojom je zbačen Moamer Gadafi.

- Kada se to desilo, bio sam stvarno oduševljen time i on mi je govorio mnoge stvari... kako je išao kući i video različitu Libiju... Bilo je stvarno interesantno - rekao je Kim.

On je kazao da, kada završi školu, planira da se bavi dobrotvornim i humanitarnim radom s ciljem da "gradi mir u svetu".

Podsetimo, pre dva meseca Kim Han-sol je u jednom intervjuu rekao da je Bosna i Hercegovina slična njegovoj zemlji, što je tada izazvalo veliku pažnju u zemljama bivše Jugoslavije.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA