ULOŽIO NOVAC: Karl Bilt bio akcionar "Agrobanke" - sada će tužiti Srbiju

Švedski ministar spoljnih poslova i nekadašnji predsednik Vlade ove skandinavske zemlje bio je među akcionarima propale "Agrobanke" koji su zaobiđeni kada je formirana "Nova Agrobanka"

  • 1

Švedski ministar spoljnih poslova i nekadašnji premijer ove skandinavske zemlje Karl Bilt nalazi se među akcionarima "Agrobanke" koji će protiv naše zemlje pokrenuti međunarodni postupak ako do 26. novembra Vlada Srbije sa svojim evropskim investitorima ne postigne dogovor.

- Karl Bilt je bio jedan od manjih akcionara "Agrobanke" preko švedskog finansijskog fonda "East capital". Kada je ova banka otišla u stečaj zbog duga od 310 miliona evra, mali akcionari su ostali oštećeni, a među njima i strani investitori. U novoformiranoj "Novoj Agrobanci" država je, međutim, jedini vlasnik, dok su mali akcionari zaobiđeni - kaže izvor upoznat sa istragom.

Branko Vodušek, direktor agencije "Dijalog", koja javno predstavlja deoničare "Agrobanke" iz zemalja Evropske unije, kaže da od 26. maja teče zakonski rok od šest meseci da se postigne dogovor o obeštećenju od 70 miliona evra, koliko traže evropski akcionari.

- Suma od 70 miliona evra je ona u koju se ne računaju dokapitalizacije i deoničari iz Evropske unije žele da probaju da se dogovore sa Vladom Srbije oko štete koju su doživeli, ali ako to ne bude bilo moguće, oni će pokrenuti postupak pred međunarodnom arbitražom u Vašingtonu. Za to ističe rok do 26. novembra. Ako do toga dođe, to bi bilo loše za Srbiju, jer nijedna od do sada održanih arbitraža nije bila uspešna za nju - kaže Vodušek.

Vodušek ističe da je bivši predsednik Vlade Srbije Srbije Mirko Cvetković nedavno javno potvrdio ono što su tvrdili akcionari "Agrobanke" iz Evrope - da država zbog sopstvenih interesa nije zvala ostale suvlasnike "Agrobanke" kada je formirana "Nova Agrobanka".

Ekonomski stručnjaci ocenjuju da je loše što su strani investitori oštećeni u slučaju "Agrobanke", jer to nije dobra poruka za one koji bi da investiraju svoj novac u Srbiju.

- Strani investitori mogu da budu oštećeni jer kao suvlasnici "Agrobanke" nisu imali preče pravo da budu suvlasnici u "Novoj Agrobanci". Ne znam da li je neko iz države razgovarao sa stranim investitorima kada je formirana "Nova Agrobanka", ali je svakako to moralo da se uradi - objašnjava Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

(Telegraf.rs / Blic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beskoni

    21. oktobar 2012 | 12:03

    Rekoh li ja lepo da je Evropa umesana u sva propadanja Srbije jer im je Tadic otvorio sirom vrata pa se desilo uzmi ago sto ti drago.A za uzvrat naravno puni racuni u inostranim bankama i Tadicu i njegovoj gamadi.Ako Vucic stane na ovom putu razotkrivanja istine onda su i njega kupili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA