Tabaković: NBS neće dozvoliti preprodaju deviza

Guverner Narodne banke Srbije poručila je centralna banka neće dopustiti da neka banka jeftino kupuje devize, a da ih zatim prodaje po višoj ceni, i to u vreme krize u Srbiji

  • 0

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković upozorila je da centralna banka neće dozvoliti da neka banka jeftino kupuje devize na domaćem tržištu i prodaje ih po višoj ceni i to u vreme krize u Srbiji, kada su devize oskudan resurs.

- NBS će i ubuduće pomno pratiti devizno tržište u Srbiji - naglasila je guvernerka na panelu o stabilnosti kursa u okviru 12. Ekonomskog samita Srbija.

Osnovni zadatak centralne banke, kako je kazala, u narednom periodu biće da podstiče banke da rade osnovni posao, da odobrava kredite, ali isto tako mora da posmatra šta one rade da trzištu.

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov rekao je da u vremenu krize zemlje sa fiksnim kursom valute inflaciju regulišu preko snižavanja plata i velikim otpuštanjima radnika, da bi bila održana konkurentnost privrede, što je neodrživo za Srbiju.

- NBS treba da ima targetiranu inflaciju nešto iznad one u evrozoni, dakle ne 10, nego 2 do 3 odsto godišnje - rekao je Gligorov i ocenio da je potpuno pogrešno davati subvencionisane kredite preduzećima koja su u gubicima.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je ukidanje 128 parafiskalnih nameta, veoma dobra odluka Vlade, koju poslodavci pozdravljaju.

Atanacković je rekao da privrednike najviše brine kada će biti ukinute prepreke za poslovanje, a posebno kada će biti poboljšan pravosudni sistem koji usporava privrednike.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA