Merkel: Popuštanje prezaduženima ne čini uslugu Evropi

Nemačka kancelarka želi Uniju koja neće biti muzej svega što je nekad bilo dobro

  • 0

Nemačka kancelarka Angela Merkel usprotivila se  povlađivanju prezaduženim zemljama. Ona je rekla da se  zalaže za inovativnu Evropu, pre nego za Evropu koja predstavlja "muzej svega što je nekad bilo dobro".

- Znam da to za mnoge predstavlja veoma, veoma veliku promenu, i zbog toga moramo jedni druge da podržimo. Međutim, ako posustanemo u ovim naporima, i jednostavno budemo ljubazni jedni prema drugima i umanjimo značaj svih reformskih inicijativa, onda sigurno ne činimo uslugu Evropi, rekla je Merkelova.

Merkelova je takođe poručila da "ozbiljno" shvata zabrinutost oko dominantnog imidža Nemačke u borbi sa krizom, ali je takav stav odbacila kao "neosnovan". Ona je naglasila potrebu za solidarnošću, ali smatra da zemlje treba da preuzmu sopstvenu odgovornost, budući da "saosećanje sa Evropom" samo po sebi nije dovoljno da obezbedi zaposlenost i boljitak.

- Nema smisla obećavanje dodatnih suma novca bez rešavanja uzroka krize, ukazala je Merkelova i upozorila da - Pored svih milijardi uloženih u finansijsku podršku i pakete pomoći, mi Nemci moramo da pazimo da naš privredni rast ne posustane. Uostalom, naše mogućnosti nisu beskonačne, a njihovo prekoračenje ne bi pomoglo ni nama ni celokupnoj EU, zaključila je kancelarka.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA