Uskoro platni promet u rubljama u Srbiji

Zamena ruske valute u menjačnicama vrši se po kursu od 2,8 dinara, ali su krediti u vezi sa ovom valutom i dalje daleko

  • 1

Ruska rublja već je u srpskim menjačnicama, a zamena se vrši po kursu od 2,8 dinara. Iako je trgovina rubljom tek u začetku, stručnjaci očekuju da će olakšati transfer novca za oko 20.000 Srba koji žive u Rusiji, ali i unaprediti trgovinu sa tom zemljom.

Rubljom će uskoro početi da se trguje i po bankama, ali je ponuda kredita vezanih za tu valutu još daleko. Direktor "Folksbanke", koja je deo ruske "Zberbanke", Grigorij Černenko kaže da će krediti u rubljama zavisiti od razvoja tržišta, potreba privrede i stanovništva.

- Očekujemo i zvaničan početak rada sa rubljom. Za početak ćemo ponuditi kupoprodaju, otvaranje računa, transakcije i naplatu po spoljnotrgovinskim poslovima - rekao je Černenko za dnevni list "Blic".

On je dodao da će trgovanje rubljom olakšati saradnju u privredi i finansijskom sektoru.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da je sve više poslova koje Srbija ima sa Rusijom, a trgovina rubljom štedi novac od konverzije rublje u dolar ili evro, pa tek onda u dinar. On ističe da je "moguće i da će banke u budućnosti početi da odobravaju kredite u rubljama".

- Da bi u ponudi banaka bile pozajmice i u rubljama, potrebno je da prvo imamo veću količinu te valute u prometu. Ako se na tržištu pojavi količina rubalja kao što ima švajcarskih franaka ili dolara, onda će i banke moći da ponude kredite - navodi Dugalić.

Međutim, ekonomista Dragovan Milićević kaže da u Srbiji evro drži čvrsto prvo mesto kao rezevrna valuta za dinar.

- Dok se rublja ne odomaći, neće istisnuti evropsku valutu, pa praktične koristi od trgovine i nema. I odluka da se rubljom trguje bazirana je  većim delom na uvozu energenata iz Rusije. To nije proisteklo iz prevelikih poslova u Rusiji, a i naši ljudi tamo mahom rade za dolare - objašnjava Milićević.

(M. S. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • njocku

    29. oktobar 2012 | 15:40

    ako neki ekonomista ovo cita molio bi da mi odgovori posto mi nije bas najjasnije kada u srbiji placam karticom ruske banke kurs mi otprilike uvek bio 2,4-2,5 nikada vise, dakle zasto sada ovako veliki kurs? drugo ovde niko ne radi za dolare, svi rade za rublje pa vam obracunavaju u dolarima ali svakako placaju rubljama pa vi onda te rublje po skupljem kursu pretvarate u eure ili dolare, pa onda po jeftinijem kursu prodajete za dinare u srbiji tako da je za nas obicne gradjanje I gastarbajtere ovo dobro

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA