CRNA GORA: Stranke manjina na korak od vlade sa DPS

Bošnjačka stranka, Forca i Hrvatske građanske inicijative potpisale su platformu o zajedničkom nastupu u pregovorima o formiranju nove crnogorske vlade

  • 0

Partije manjinskih naroda potpisale su večeras platformu o zajedničkom nastupu u pregovorima sa koalicijom Evropska Crna Gora, koju predvodi DPS, o formiranju nove crnogorske vlade. Dokument su potpisale Bošnjačka stranka, Forca i Hrvatske građanske inicijative.

U platformi su obuhvaćeni najvažniji principi poboljšanja statusa manjina u Crnoj Gori, unapređenja kvaliteta života u nerazvijenim opštinama i ubrzanja evropskih i evroatlantskih integracija.

- Mi ćemo, na bazi ove platforme, razgovarati sa koalicijom Evropska Crna Gora. Optimisti smo i verujemo da će ti pregovori biti brzo i uspešno okončani i da će se vrlo brzo formirati parlamentarna većina, a samim tim i izvršna vlast - kazao je predstavnik BS-a Suljo Mustafić.

Na izborima u Crnoj Gori 14. oktobra, koalicija koju predvodi DPS dobila je najviše glasova, ali nedovoljno za ponovno osvajanje apsolutne vlasti, zbog čega je ključ za formiranje buduće vlade u rukama stranaka manjinskih naroda.

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 39 poslaničnih mandata, a za formiranje vlade potrebno je 41, zbog čega je podršku tražila kod BS-a koja ima tri mandata, odnosno HGI i dve albanske nacionalne partije sa po jednim mandatom.

To je prvi put nakon izbora 2001. godine da koalicija, koju predvodi DPS, nije osvojila apsolutnu vlast u Crnoj Gori.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Crne Gore zakazana je za 6.novembar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA