TELEGRAF SAZNAJE: Amerikanci i EU pokušavaju da zataškaju slučaj trgovine organima!

"Planirano je da se zaštićeni svedok, koji je do tančina opisao sve zločine, proglasi neuračunljivim, čime bi se diskreditovao i on i njegov iskaz - kaže izvor Telegrafa blizak timu Klinta Vilijamsona

  • 2

OPSTRUKCIJA ISTINE! Pod pritiscima međunarodnih sila, a od tima EU za istragu o trgovini organima, u toku je pokušaj zataškavanja slučaja "Trgovine organima na KiM", kao i pokušaj da se diskredituje zaštićeni svedok srpskog tužilaštva, saznaje Telegraf iz dobro obaveštenih izvora.

Podsetimo, zaštićeni svedok srpskog tužilašta je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji i do detalja je, u svom svedočenju, opisao čitav proces trgovine.

- Ide se na to da se samo utvrdi da je bilo trgovine organima, a da se ne kaže ime odgovorno za te zločine. Takvi pritisci stižu iz država zapadne Evrope, kao i SAD. Ide se dotle da se zaštićeni svedok, koji je do tančina opisao sve monstruozne počinjene zločine i kako je držao ljudsko srce u rukama, diskredituje na taj način što će se proglasiti neuračunljivim - kaže naš izvor blizak timu Klinta Vilijamsona.

On dodaje da Srbija i Tužilaštvo za ratne zločine čine sve kako bi zaštićenog svedoka održali u mentalno dobrom stanju kako bi bio spreman da svedoči.

- On je čovek koji je preživeo dosta toga, prilikom priče o tim zlodelima jako se potrese i Tužilaštvo čini sve napore da održi njegovo mentalno zdravlje. Ide se na to da on odvede istražitelje na mesto gde su pokopana tela, a ako se to desi, onda niko neće moći da sumnja u njegovu kredibilnost - priča naš dobro obavešteni izvor.

Posle dvodnevne posete Srbiji šefa tima Evropske unije za istragu o trgovini organima Klinta Vilijamsona, saopšteno je da će sledeći korak biti traganje za informacijama o nestalima tokom sukoba na Kosovu. Međutim, kako saznajemo, još ništa povodom tog slučaja nije urađeno niti je pokrenuta bilo kakva istraga.

- Nastavićemo istragu koja će uključivati razgovore sa svedocima u Srbiji koji imaju relevantne informacije u vezi s nestankom osoba tokom i posle konflikta na Kosovu - rekao je tada Juri Las, portparol tima.

VEKARIĆ: NEĆEMO DOZVOLITI ZATAŠKAVANJE!

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je Tužilaštvo odlučilo da objavi iskaz zaštićenog svedoka koji je direktni učesnik vađenja organa upravo iz straha od zataškavanja čitavog slučaja.

- Tužilaštvo je emitovalo snimak saslušanja zaštićenog svedoka upravo iz straha da bi moglo doći do zataškavanja čitavog slučaja. Mi to sigurno nećemo da dozvolimo - rekao je Vekarić.

On je naveo da je Tužilaštvo proveravalo kredibilitet svedoka i smatra da je kredibilan, kao i da je  ispovest svedoka šokantna i istinita.

- Zaštićeni svedok objasnio je kako je vršena obuka za transplantacije. Svedok je naveo da je lekar ili asistent lekara doneo gornji deo tela jedne lutke, koji je bio od plastike i gume i da su u njemu bili delovi tela - objasnio je Vekarić.

Zamenik tužioca za ratne zločine je ponovio da je jedan od razloga što se zaštićeni svedok obratio Tužilaštvu i taj što je bio veoma ugrožen. Bruno Vekarić je naveo da je svedok sada jedan od najzaštićenijih ljudi na svetu.

Tužilac je ukazao da ne postoji sud pred kojim bi istraga o trgovini organima bila vođena.

- Mi se nećemo zaustaviti samo na ovom slučaju, ima još mnogo materijala. Istina za svakog dobronamernog čoveka je dobro došla i ne vidim nijednu politiku koja može da osporava da se dođe do istine o trgovini organima - istakao je Vekarić posle objavljivanja iskaza zaštićenog i dodao da "očekuje diskreditaciju svedoka".

Podsetimo, istraga o trgovini organa usledila je pošto je u decembru 2010. godine objavljen izveštaj Dika Martija, izvestioca za ljudska prava Saveta Evrope.

U izveštaju iz 2010. godine bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), među njima i kosovski premijer Hašim Tači, optužuju se za trgovinu organima srpskih zatvorenika tokom sukoba 1999. godine.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boban

    3. novembar 2012 | 11:26

    Ja sam rodjen na kosovu i ziveo sam sa siptarima skoro 30 godina i znam da bez savetnika iz amerike oni nista nece uraditi,slepo su poslusni i odgajani sa jednim ciljem! Tako da ovo ne cudi,samo pokazuje da trgovina organima na kosovu i ubistva neduznih gradjana je ideja koja dolazi iz amerike i EU zato i zele da prikriju svoje zlocine! samo mi mozemo dozvoliti da najgnusnije zlocine u 20 i 21 veku istrazuju isti oni koji su nas ubijali i koji su sprovodili te iste zlocine...zalosno i tuzno!!!

  • sava

    2. novembar 2012 | 19:01

    Mnogo je vremena prošlo pa ako proces ikada krene ,proći će kao suđenje andriji arankoviću.Žalosno.Ko je Bruno Vekaric?!I njegovo ime ne zaslužuje velika početna slova...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA