Dinkić najavio poresku amnestiju

Predviđeno je mirovanje poreskog duga od godinu dana za velika preduzeća, a dve godine za preduzetnike, mala i srednja preduzeća pod uslovom da redovno servisiraju svoje tekuće obaveze - mesec za mesec

  • 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će tokom novembra biti donet zakon o uslovnom otpisu zateznih kamata za neplaćene poreze.

Dinkić je rekao da je to neka vrsta poreske amnestije i davanja šanse privredi za novi početak.

- Očekujemo da već u novembru i Vlada i skupština usvoje taj zakon, kojim bi se uslovno otpisale sve zatezne kamate za neplaćene poreze iz prošlosti i obezbedilo mirovanje poreskog duga - precizirao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, predviđeno je mirovanje poreskog duga od godinu dana za velika preduzeća, a dve godine za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, pod uslovom da redovno servisiraju svoje tekuće obaveze - mesec za mesec.

- Dići ćemo čak i blokade po osnovu neizmirenih poreskih dugovanja ukoliko se samo prva mesečna rata uplati na vreme - rekao je Dinkić, ističući da će onima koji ne iskoriste šansu i ne budu redovno plaćali tekuće obaveze, prvi mesec kada se to dogodi, biti pridodata glavnica duga.

- S druge strane, svako ko bude uplatio glavnicu poreskog duga, automatski će mu biti otpisane sve zatezne kamate, koje u najčešćim slučajevima prevazilaze čak u ukupnom iznosu glavnicu duga - naveo je ministar.

Kako je rekao Dinkić, time će se, uz donošenje zakona o ograničavanju rokova plaćanja, takođe u novembru, upumpati likvidnost u privredu, jer oni koji bi inače morali da plaćaju poreski dug iz prošlosti sada mogu da isplate svoje poverioce, tako da će cirkulisati novac kroz privredu.

- Plus, nastavićemo da subvencionišemo i da preko banaka odobravamo kredite za likvidnost privrede - naveo je Dinkić.

On je naglasio da je Vlada uspela da na početku rada sačuva stabilnost države i da obezbedi da finansiranje bude unapred obezbeđeno za nekoliko meseci, a ne nedelja za nedeljom, i izrazio nadu da će od proleća biti unapred obezbeđena sredstva za celu sledeću godinu.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA